Najlepsi szefowie kuchni świata gotują

Swoją kuchnię mają w miejscowości Jaczno w samym sercu Suwalszczyzny

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstockphotos

Cook it Raw oznacza gotowanie na surowo, ekologicznie z jak najmniejszą ilością energii. Ideą inicjatywy jest połączenie ekologii i tworzenia żywności. Pomysł powstał w 2009 roku podczas szczytu klimatycznego w Kopenhadze. Szefowie kuchni odwiedzili dotąd Włochy, Finlandię i Japonię.

"Suwalszczyzna w Polsce jest czwartym miejscem, które wybrali. Jest to miejsce autentycznie blisko natury, która nie jest zniszczona i zmieniona. To miejsce wspaniałe" - powiedział PAP przedstawiciel Cook it Raw w Polsce Paweł Trzciński.

Dodał, że temu miejscu należy się odpowiednia promocja związana z obecnością Cook it Raw. Jeden z najlepszych szefów kuchni na świecie Rene Redzepi powiedział PAP, że jest zaskoczony że takie miejsca jeszcze istnieją, takie gospodarstwa, gdzie ludzie przygotowują jedzenie o smaku jaki jest już dawno zapomniany na świecie.

W Jacznie przebywa grupa ok. 30 osób: kilkunastu kucharzy, m.in. wspomniany Rene Redzepi z Danii, którego restauracja kilka razy uznana była najlepszą na świecie, Ben Szewry, australijski wirtuoz kuchni, Pascal Barbot, szef kuchni paryskiej L`Astrance uhonorowanej maksymalną liczbą 3 gwiazdek w przewodniku Michelin oraz polski restaurator Wojciech Modest Amaro. Jego restauracja jako pierwsza w Polsce otrzymała od Michelin wyróżnienie "Wschodzącej Gwiazdki".

W grupie są dziennikarze takich pism jak "The New York Times", "Liberation" czy "Guardian", którzy opiszą czwartą edycję Cook It Raw.

Przed przystąpieniem do gotowania, kucharzom zaprezentowano dziedzictwo kulinarne Suwalszczyzny. Na specjalnej biesiadzie był sękacz, kindziuk, flaki z jelenia, barszcz z jajkami, tuszony dzik, bigos, wędzona sielawa, babka ziemniaczana, chleb na tataraku i wiele innych smakołyków.

"Nasi goście przyjrzeli się temu wszystkiemu i każdy ma zrobić jedną potrawę, jaką sobie tylko wymyśli. Oczywiście w oparciu o lokalne warzywa, owoce czy zioła" - powiedział Trzciński.

Uczestnicy Cook it Raw wyruszyli w okolice Jaczna, do pobliskich lasów, na pola, w pobliże jezior, by znaleźć to, co będzie pasowało do przyrządzanych przez nich potraw. Część artykułów zakupiono. W środę w nocy odbędzie się uczta, na której zaprezentują to, co ugotowali w kuchni na Suwalszczyźnie.

Rene Redzepi zdradził PAP, że przyrządzi dziwną sałatkę z owoców z ogórkami polaną sosem ze sfermentowanych grzybów, np.borowików, które zebrali wszyscy uczestnicy. "To brzmi dziwnie, będzie dziwne, ale na tym to polega" - powiedział Redzepi.

Z kolei Wojciech Modest Amaro poczęstuje swoich gości sękaczem, który piekł przez siedem godzin. "Zinterpretowałem sękacza na swój sposób, zupełnie go zmieniłem. Jest to sękacz grzybowy, leśny z aromatami sosny i świerku, odrobiny jałowca. Jest delikatnie słodki z borowikiem, który się świetnie do tego nadawał" - powiedział PAP Amaro.

Dodał, że jest zadowolony, że udało się sprowadzić do Polski Cook It Raw i że bierze w nim udział. Przyznał, że było to jego marzeniem, spotkanie się z najlepszymi na świecie szefami kuchni. "To przywilej być w ich gronie i dzielić się z nimi wiedzą, czuć się pomocnym, prezentować im nasze polskie produkty" - powiedział PAP Amaro.

Redzepi powiedział PAP, że możliwe, że następnym miejscem Cook it Raw będzie Patagonia leżąca na terenie Chile i Argentyny.

(Nap)

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Skarbówka dała zielone światło. Te wydatki wliczysz do kosztów
Skarbówka dała zielone światło. Te wydatki wliczysz do kosztów
Duża zmiana na Poczcie już wkrótce. Mówią o rewolucji
Duża zmiana na Poczcie już wkrótce. Mówią o rewolucji
Ta opłata to obowiązek. Kontrolerzy robią zdjęcia aut. 800 zł kary
Ta opłata to obowiązek. Kontrolerzy robią zdjęcia aut. 800 zł kary
"Grozi za to grzywna 1500 zł". Burmistrz apeluje do rolników
"Grozi za to grzywna 1500 zł". Burmistrz apeluje do rolników
Ile trzeba mieć oszczędności, by żyć z odsetek? Oto kwota
Ile trzeba mieć oszczędności, by żyć z odsetek? Oto kwota
Te znicze to tegoroczny hit. Ludzie wydają nawet kilkaset złotych
Te znicze to tegoroczny hit. Ludzie wydają nawet kilkaset złotych
Ostrzeżenie dla turystów. Niedźwiedź pojawił się w woj. małopolskim
Ostrzeżenie dla turystów. Niedźwiedź pojawił się w woj. małopolskim
Emerytura w wieku 40 lat. Policzyli, ile musisz mieć kapitału
Emerytura w wieku 40 lat. Policzyli, ile musisz mieć kapitału
Jak zwiększyć emeryturę z KRUS i ZUS? Nie każdy o tym wie
Jak zwiększyć emeryturę z KRUS i ZUS? Nie każdy o tym wie
Rywal KFC szturmem podbija Polskę. Otwiera 7 nowych lokali
Rywal KFC szturmem podbija Polskę. Otwiera 7 nowych lokali
Wpłata na konto. Od takiej kwoty bank zawiadomi skarbówkę
Wpłata na konto. Od takiej kwoty bank zawiadomi skarbówkę
To koniec znanego browaru. Burmistrz miasta z nazwy marki zabrał głos
To koniec znanego browaru. Burmistrz miasta z nazwy marki zabrał głos