Nie wszystkie warzywa są drogie
Wbrew obawom, wiele warzyw nie jest droższych niż w ubiegłym roku.
18.08.2010 | aktual.: 18.08.2010 11:42
Tańsze są ogórki, wyraźnie droższa jest kapusta - powiedziała PAP rzecznik rynku hurtowego w Broniszach Małgorzata Skoczewska.
Ogórki gruntowe można kupić w hurcie w cenie od 0,5 zł do 2 zł/kg. Rok temu trzeba było za nie płacić 1,75-4 zł/kg. Tańsze są również młoda cebula i marchew. W podobnych cenach jak w połowie sierpnia ubiegłego roku, są kalafiory i papryka.
Droższe są pomidory spod osłon, ziemniaki oraz fasolka szparagowa. Zdecydowanie więcej kosztuje kapusta - 0,80-1,1 zł/kg. Przed rokiem kosztowała 0,25-0,35 zł/kg.
Podstawowe zbiory warzyw, które odbywają się jesienią, nie powinny być tak złe jak zbiory odmian wczesnych. Eksperci szacują, że zbiory warzyw w tym roku będą o 10 proc. mniejsze niż w zeszłym.
Autor: LP