Nowalijki droższe o co najmniej 10 proc. niż przed rokiem

Młode warzywa są w tym roku droższe o co najmniej 10 proc. w stosunku do cen z ub.r. Jest ich mniej z powodu niesprzyjającej pogody - chłodów i opadów - poinformowała dr Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarski Żywnościowej.

Obraz
Źródło zdjęć: © WP.PL | Izabela Trzaska

Warzywa młode (tzw. nowalijki) są droższe od 10 nawet do kilkudziesięciu procent - wynika z informacji otrzymanych ze spółdzielni ogrodniczych, w których zaopatrują się m.in. hurtownicy. Np. młoda pietruszka kosztuje dwa razy tyle co w czerwcu ub.r. Dwukrotnie droższa jest też kapusta. Więcej o 20-30 proc. trzeba zapłacić za selery, rzodkiewkę, sałatę, fasolkę szparagową czy pomidory spod osłon - powiedziała Nosecka.

Ekspert rynku hurtowego w Broniszach Maciej Kmera poinformował, że droższe niż w czerwcu 2009 roku są ziemniaki - kilogram kosztuje 1,3-1,8 zł, a rok temu 0,35-045 groszy. Nie zmieniła się cena ogórków (za kilogram trzeba zapłacić 1,2-1,8 zł), cebuli (2,0-2,5 zł za kilo) czy młodej marchewki (1,5-1,85 za kilogram). Pomidory kosztują mniej więcej tyle samo co rok temu, czyli 3-4 zł.

Jak zaznaczył Kmera, na podwarszawskim rynku nie ma już importowanych ogórków i pomidorów; z zagranicy sprowadzana jest tylko papryka, która kosztuje 7-9 zł/kg. Najdroższa jest pomarańczowa i żółta.

Według Kmery, dużym zainteresowaniem cieszą się warzywa sezonowe - fasolka szparagowa (10-12 zł/kg), brokuły (2-2,5 zł szt.), młode warzywa w pęczkach oraz "zielenina" - natka pietruszki, szczypiorek, koperek, szpinak, szczaw.

IERiGŻ szacuje, że w tym roku zbiory warzyw mogą być o 7-8 proc. niższe niż w ubiegłym roku. Mniej będzie np. warzyw strączkowych - fasolki szparagowej, bobu czy groszku.

W opinii dr Ewy Rosiak z Instytutu, spożycie warzyw w Polsce jest stabilne. Rocznie zjadamy ok. 115 kg, nie licząc ziemniaków. Głównie jemy pomidory, ogórki, marchew, kapustę i cebulę. Od kilku lat spada natomiast konsumpcja ziemniaków nieprzetworzonych. Rocznie statystyczny Polak zjada ok. 100 kg tych warzyw. W 2005 r. było to 126 kg.

Rosiak zwróciła uwagę na to, że coraz częściej sięgamy po rzadsze w naszym kraju warzywa - np. bakłażany, cukinię, brokuły czy różne gatunki sałat czy ziół. Na to pozwolić sobie mogą jednak osoby bardziej zamożne.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Sądny dzień dla cen słodyczy. Brak odpowiedzi na najważniejsze pytanie
Sądny dzień dla cen słodyczy. Brak odpowiedzi na najważniejsze pytanie
Nadchodzą trzy niedziele handlowe. W życie wchodzą nowe przepisy
Nadchodzą trzy niedziele handlowe. W życie wchodzą nowe przepisy
Na promocjach bankowych zarobił 61 tys. zł. Oto jego sekret
Na promocjach bankowych zarobił 61 tys. zł. Oto jego sekret
Problemy giganta w Polsce. UOKiK wlepił milionową karę
Problemy giganta w Polsce. UOKiK wlepił milionową karę
Tak wyglądają klejnoty skradzione z Luwru. Mamy zdjęcia
Tak wyglądają klejnoty skradzione z Luwru. Mamy zdjęcia
IKEA tnie zatrudnienie. Redukcja kilkuset etatów
IKEA tnie zatrudnienie. Redukcja kilkuset etatów
ZUS zmienia terminy wypłat. Te grupy dostaną pieniądze wcześniej
ZUS zmienia terminy wypłat. Te grupy dostaną pieniądze wcześniej
Rewolucja w polskich sadach. Oto jak zbiera się teraz jabłka
Rewolucja w polskich sadach. Oto jak zbiera się teraz jabłka
Zamykają zakład w Niemczech. Produkcja trafić m.in. do Polski
Zamykają zakład w Niemczech. Produkcja trafić m.in. do Polski
Skarbówka dała zielone światło. Te wydatki wliczysz do kosztów
Skarbówka dała zielone światło. Te wydatki wliczysz do kosztów
Duża zmiana na Poczcie już wkrótce. Mówią o rewolucji
Duża zmiana na Poczcie już wkrótce. Mówią o rewolucji
Ta opłata to obowiązek. Kontrolerzy robią zdjęcia aut. 800 zł kary
Ta opłata to obowiązek. Kontrolerzy robią zdjęcia aut. 800 zł kary