Nowalijki droższe o co najmniej 10 proc. niż przed rokiem

Młode warzywa są w tym roku droższe o co najmniej 10 proc. w stosunku do cen z ub.r. Jest ich mniej z powodu niesprzyjającej pogody - chłodów i opadów - poinformowała dr Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarski Żywnościowej.

Obraz
Źródło zdjęć: © WP.PL | Izabela Trzaska

Warzywa młode (tzw. nowalijki) są droższe od 10 nawet do kilkudziesięciu procent - wynika z informacji otrzymanych ze spółdzielni ogrodniczych, w których zaopatrują się m.in. hurtownicy. Np. młoda pietruszka kosztuje dwa razy tyle co w czerwcu ub.r. Dwukrotnie droższa jest też kapusta. Więcej o 20-30 proc. trzeba zapłacić za selery, rzodkiewkę, sałatę, fasolkę szparagową czy pomidory spod osłon - powiedziała Nosecka.

Ekspert rynku hurtowego w Broniszach Maciej Kmera poinformował, że droższe niż w czerwcu 2009 roku są ziemniaki - kilogram kosztuje 1,3-1,8 zł, a rok temu 0,35-045 groszy. Nie zmieniła się cena ogórków (za kilogram trzeba zapłacić 1,2-1,8 zł), cebuli (2,0-2,5 zł za kilo) czy młodej marchewki (1,5-1,85 za kilogram). Pomidory kosztują mniej więcej tyle samo co rok temu, czyli 3-4 zł.

Jak zaznaczył Kmera, na podwarszawskim rynku nie ma już importowanych ogórków i pomidorów; z zagranicy sprowadzana jest tylko papryka, która kosztuje 7-9 zł/kg. Najdroższa jest pomarańczowa i żółta.

Według Kmery, dużym zainteresowaniem cieszą się warzywa sezonowe - fasolka szparagowa (10-12 zł/kg), brokuły (2-2,5 zł szt.), młode warzywa w pęczkach oraz "zielenina" - natka pietruszki, szczypiorek, koperek, szpinak, szczaw.

IERiGŻ szacuje, że w tym roku zbiory warzyw mogą być o 7-8 proc. niższe niż w ubiegłym roku. Mniej będzie np. warzyw strączkowych - fasolki szparagowej, bobu czy groszku.

W opinii dr Ewy Rosiak z Instytutu, spożycie warzyw w Polsce jest stabilne. Rocznie zjadamy ok. 115 kg, nie licząc ziemniaków. Głównie jemy pomidory, ogórki, marchew, kapustę i cebulę. Od kilku lat spada natomiast konsumpcja ziemniaków nieprzetworzonych. Rocznie statystyczny Polak zjada ok. 100 kg tych warzyw. W 2005 r. było to 126 kg.

Rosiak zwróciła uwagę na to, że coraz częściej sięgamy po rzadsze w naszym kraju warzywa - np. bakłażany, cukinię, brokuły czy różne gatunki sałat czy ziół. Na to pozwolić sobie mogą jednak osoby bardziej zamożne.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Miał 18 mieszkań na wynajem. Teraz się ich pozbywa. Podał powody
Miał 18 mieszkań na wynajem. Teraz się ich pozbywa. Podał powody
Mówi o rozwodzie z polską polityką. A jaki majątek posiada Hołownia?
Mówi o rozwodzie z polską polityką. A jaki majątek posiada Hołownia?
Zbigniew Ziobro zatrzymany. Oto jego oświadczenie majątkowe
Zbigniew Ziobro zatrzymany. Oto jego oświadczenie majątkowe
Zabronione na balkonie. Kary za szkody sięgają tysięcy złotych
Zabronione na balkonie. Kary za szkody sięgają tysięcy złotych
Poprosiła o darmową wodę z kranu. Oto co usłyszała od kelnerki
Poprosiła o darmową wodę z kranu. Oto co usłyszała od kelnerki
"Basy dudnią w głowie". Mieszkańcy mają dość restauracji
"Basy dudnią w głowie". Mieszkańcy mają dość restauracji
"Mafijny styl". Tak oszukali turystów na Podhalu. TPN interweniuje
"Mafijny styl". Tak oszukali turystów na Podhalu. TPN interweniuje
Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie? Niektórzy robią to źle
Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie? Niektórzy robią to źle
Co zrobić z pieniędzmi na wypadek wojny? Oto złote rady eksperta
Co zrobić z pieniędzmi na wypadek wojny? Oto złote rady eksperta
Popularna przyprawa może być groźna dla zdrowia. UE potwierdza
Popularna przyprawa może być groźna dla zdrowia. UE potwierdza
Nie każdy senior o tym wie. To umożliwia legitymacja emeryta
Nie każdy senior o tym wie. To umożliwia legitymacja emeryta
Ile trzeba zarabiać na 5 tys. zł emerytury? Mamy wyliczenia
Ile trzeba zarabiać na 5 tys. zł emerytury? Mamy wyliczenia