Ostrzeżenie GIS: filet śledziowy a’la matias z bakteriami wywołującymi listeriozę
Bakterie wywołujące listeriozę wykryła Inspekcja Weterynaryjna w produkcie filet śledziowy a’la matias. Główny Inspektorat Sanitarny przestrzega przed spożyciem tego produktu.
18.09.2020 19:54
W dwóch z pięciu próbek fileta śledziowego a’la matias Inspekcja Weterynaryjna wykryła bakterie Listeria monocytogenes. Bakterie te mogą prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Chodzi konkretnie o filety oznaczone numerem partii "012320/165". Ich terminy przydatności to: 27, 28 września oraz 1 października. Gramatura natomiast waha się 400 g, do 4 kg.
Producentem filetów jest Zakład Przetwórstwa Rybnego PANIX Sp. z o.o. Jak tylko otrzymał informację o obecności bakterii, to natychmiast przeprowadzono mycie i dezynfekcję zakładu.
Oprócz tego producent przeprowadził dodatkowe szkolenia pracowników, a także zwiększył częstotliwość pobierania próbek do badań laboratoryjnych.
Producent również sprawdzi, czy bakterie pojawiły się w produkcie w samym zakładzie, czy też przybyły w surowcu z zewnątrz.
Natomiast Powiatowy Lekarz Weterynarii zwiększył nadzór nad zakładem, w tym częstotliwość pobierania prób urzędowych.
Sprawdź: Zapytał o zarobki na uczelni, został wyzwany. "Mam problemy z telefonem" - tłumaczy się rektor
"Nie należy spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem należy skontaktować się z lekarzem" - przestrzega GIS.