KombinująOstrzeżenie GIS: filet śledziowy a’la matias z bakteriami wywołującymi listeriozę

Ostrzeżenie GIS: filet śledziowy a’la matias z bakteriami wywołującymi listeriozę

Bakterie wywołujące listeriozę wykryła Inspekcja Weterynaryjna w produkcie filet śledziowy a’la matias. Główny Inspektorat Sanitarny przestrzega przed spożyciem tego produktu.

Filet śledziowy a’la matias z groźną bakterią (zdjęcie ilustracyjne).
Filet śledziowy a’la matias z groźną bakterią (zdjęcie ilustracyjne).
Źródło zdjęć: © Unsplash.com | Alyssa li
oprac. KRO

18.09.2020 19:54

W dwóch z pięciu próbek fileta śledziowego a’la matias Inspekcja Weterynaryjna wykryła bakterie Listeria monocytogenes. Bakterie te mogą prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Chodzi konkretnie o filety oznaczone numerem partii "012320/165". Ich terminy przydatności to: 27, 28 września oraz 1 października. Gramatura natomiast waha się 400 g, do 4 kg.

Producentem filetów jest Zakład Przetwórstwa Rybnego PANIX Sp. z o.o. Jak tylko otrzymał informację o obecności bakterii, to natychmiast przeprowadzono mycie i dezynfekcję zakładu.

Oprócz tego producent przeprowadził dodatkowe szkolenia pracowników, a także zwiększył częstotliwość pobierania próbek do badań laboratoryjnych.

Producent również sprawdzi, czy bakterie pojawiły się w produkcie w samym zakładzie, czy też przybyły w surowcu z zewnątrz.

Natomiast Powiatowy Lekarz Weterynarii zwiększył nadzór nad zakładem, w tym częstotliwość pobierania prób urzędowych.

"Nie należy spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem należy skontaktować się z lekarzem" - przestrzega GIS.

Źródło artykułu:WP Finanse
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (10)