Trwa ładowanie...

Pączek z dyskontu kontra pączek z tradycyjnej pączkarni. Co się z nimi stało po 2 tygodniach od zakupu?

Pączek z dyskontu - niecała złotówka. Pączek z tradycyjnej pączkarni - 4,50 zł. Duża różnica w cenie, ale też w składzie, strukturze i wyglądzie. Byłam ciekawa, co stanie się z jednym i drugim po jakimś czasie od zakupu. Kupiłam, poczekałam i zobaczyłam, jak tworzą się z nich... bryły twarde jak kamień.

Pączek z dyskontu kontra pączek z tradycyjnej pączkarni. Co się z nimi stało po 2 tygodniach od zakupu?Źródło: WP.PL
d2r3dn1
d2r3dn1

Dwa tygodnie temu kupiłam dwa pączki. Jeden w dyskoncie, za niecałą złotówkę, a drugi w tradycyjnej pączkarni za 4,50 zł. Dlaczego różnica w cenie była aż tak duża? Pierwszy pączek wytwarzany jest "maszynowo" i na masową skalę, a drugi mimo tego, że również produkowany w dużych ilościach - jest wyrabiany ręcznie.

Co ze składem? "Prawdziwy" pączek powinien głównie składać się z wody, mleka, mąki, masła, drożdży i żółtek, a ten z dyskontu ma na swoim koncie więcej składników. - Różnica również tkwi w tłuszczu do smażenia. Te tradycyjne smaży się na smalcu, a te z dyskontów bardzo często na oleju palmowym. Po to, aby obniżyć koszty produkcji - mówi cukiernik Łukasz Domiński. Ekspert z tradycyjnej pączkarni podkreśla, że do wyrobu tradycyjnych pączków trzeba oprócz dobrych składników - mieć serce.

Gdy kupowałam pączka w dyskoncie, na początku nie mogłam znaleźć jego składu. Był umieszczony na zbiorczym pudełku, ale żeby się do niego dostać, musiałabym nieco zdemolować sklep. Poprosiłam więc o pomoc pracownika - po chwili przyniósł mi z zaplecza drugie opakowanie. Zrobiłam zdjęcie etykiety. Skład ciągnął się przez 10 linijek. Wiadomo, że od pączka z dyskontu nie można wymagać zbyt wiele, ale jest tu naprawdę ogrom dodatków do żywności.

WP.PL
Źródło: WP.PL

Oglądaj także: "Jest piękny, kuszący i półnagi". Ten pączek zaskoczył wszystkich

Co zwróciło jeszcze moją uwagę? Informacja, że jest to produkt głęboko mrożony. Dr inż. Piotr Sałek z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW mówi, że jest to stosowane w większości przypadków. - Pączki dostępne w dyskontach czy supermarketach są przygotowywane w całości, smażone, nadziewane, oblane pomadą (posypane cukrem) i zamrażane. Dopiero w sklepie się je rozmraża i wtedy trafiają na półkę - komentuje ekspert.

d2r3dn1

To, że takie pączki są produkowane na masową skalę i bez dużej ingerencji człowieka - generuje ich cenę. - W prawdziwych pączkarniach, wszystkie surowce są najwyższej jakości, często też pracownicy wyrabiają pączki ręcznie. Taki produkt musi być droższy - dodaje dr Sałek.

Kupiłam te dwa pączki i zaczęłam analizować ich wygląd. Ten z tradycyjnej pączkarni zgniótł mi się podczas transportu, dlatego wyglądał mało atrakcyjnie, ale to też jest ważna kwestia. - Pączki ze zwykłego sklepu wyglądają niemal tak samo, bo są produkowane przez maszyny - są ładne i pulchne. Natomiast te z cukierni rzemieślniczych nie są idealne, każdy jest inny, indywidualny. Widać po tych pączkach, że każdy był formowany ręcznie - komentuje dr Sałek.

WP.PL
Źródło: WP.PL

Zostawiłam pączki na dwa tygodnie i obserwowałam, co się z nimi dzieje. Jeden i drugi czerstwiał, ale mam wrażenie, że ten z dyskontu nieco szybciej. W końcu oba zaczęły nieprzyjemnie pachnieć. Poza tym ani z jednym, ani z drugim pączkiem nic innego się nie stało. Oba zrobiły się niesamowicie twarde. Krojąc je na pół, prawie złamałam nóż. Myślę, że uderzenie takim dwutygodniowym pączkiem mogłoby być dosyć bolesne.

WP.PL
Źródło: WP.PL
WP.PL
Źródło: WP.PL

- To, co się stało z pączkami, jest normalne. Byłem przekonany, że ten "eksperyment" przeprowadzony w domowych warunkach właśnie to wykaże. Nie ma znaczenia, czy pączek jest z dyskontu, czy z pączkarni - jeden i drugi sczerstwieje. Fachowo nazywa się to procesem retrogradacji skrobi - mówi dr Sałek. Ekspert dodaje, że wcześniejsze zeschnięcie się pączka z dyskontu może być związane z tym, że ten produkt pochodził z głębokiego mrożenia.

d2r3dn1

Myślałam, że może jeden z nich spleśnieje, ale tak się nie stało. Wszystko zależy też od warunków i sposobu przechowywania produktów, a także od temperatury w pomieszczeniu.

- Mimo tego, że po upływie dwóch tygodni oba pączki wyglądały podobnie, to z uwagi na skład i walory smakowe lepszym wyborem będzie zjedzenie pączka z tradycyjnej pączkarni - podsumowuje dr Sałek.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2r3dn1
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2r3dn1

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj