WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

"Podpaska" w opakowaniu z mięsem. Tak się robi wiecznie świeżą żywność

Jedzenie leży długo w opakowaniu, ale wciąż wygląda na świeże? Właśnie po to producenci żywności stosują specjalne absorbery.

Aby zapewnić bezpieczeństwo konsumentów mięso przeznaczone do sprzedaży jest odpowiednio pakowane.
Źródło zdjęć: © Fotolia
Tomasz Bodył

Czasem w opakowaniu z mięsem, rybą czy innymi produktami spożywczymi można znaleźć coś, co przypomina…dziecięcą pieluszkę lub podpaskę higieniczną. Wygląda ohydnie, ale ma ważne zadanie: pochłaniać wilgoć i płyny. Po co? Po to, żeby żywność, którą kupujemy zawsze wyglądała świeżo, nawet jeśli w swoim opakowaniu przeleżała ona tak naprawdę już strasznie długo.

Żywność wieczne świeża

Na taki właśnie nietypowe znalezisko natknął się nasz czytelnik kupując rybę w Lidlu. Na dnie tacki leżało coś, co przypominało białą torebkę wypełnioną nieznaną substancją. Przedstawiciel sieci sklepów odpowiedział na nasze pytania.

- To tak zwany absorber, który stosuje się w przypadku pakowania świeżej, wrażliwej na tlen żywności. Celem stosowania absorbera jest zapobieganie rozwojowi bakterii oraz pleśni. Jest to rozwiązanie standardowo stosowane na rynku w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności – mówi nam Aleksandra Robaszkiewicz z biura prasowego Lidla.

Zobacz także: Kanapki z fast foodów. Dlaczego powinniśmy ich unikać?

Rzecz w tym, że żywność, którą kupujemy w sklepach, rzadko jest świeża. Zazwyczaj, zanim do nas trafi, musi swoje odleżeć w magazynie producenta, czasem w długim transporcie, a także na półce czy w lodówce sklepowej. Podczas tej wędrówki, produkty te mogą tracić na jakości, a, co gorsza z punktu widzenia handlowego, niekorzystanie zmienia się ich wygląd.

- Aby zapewnić bezpieczeństwo konsumentów mięso przeznaczone do sprzedaży jest odpowiednio pakowane, jednakże w czasie jego przechowywania może pojawić się wyciek. Jest to zjawisko naturalne, jednakże wyciek ten jest odbierany przez konsumentów jako oznaka pogorszenia jakości bądź też zepsucia mięsa – tłumaczy Jan Bondar rzecznik prasowy Głównego Inspektoratu Sanitarnego, instytucji, która sprawuje w Polsce nadzór nad sprzedawaną żywnością. Stąd producenci żywności chwytają się różnych sposobów, żeby ich produkty jak najdłużej wyglądały na świeże.

Tlen szkodzi przechowywanej żywności

Jednym z takich właśnie metod jest pakowanie jedzenia w tzw. atmosferze ochronnej, co wiąże się również z zastosowaniem absorberów. Chodzi o to, żeby sprzedawana żywność miała możliwie jak najmniejszy kontakt z tlenem, który zdecydowanie nie służy przechowywaniu artykułów żywnościowych i sprzyja ich psuciu się. Dostawcy starają się więc temu zjawisku zapobiegać.

- Dla przykładu, jeśli zwolnieniu mają ulec procesy utleniania żywności, zastosowanie mają opakowania aktywne zawierające pochłaniacze tlenu lub antyutleniacze. W przypadku gdy rozkład żywności wywołany jest nadmierną wilgotnością lub kondensacją pary wodnej, swoją funkcję spełniają opakowania zawierające absorbery wody – tłumaczy prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska z Wydz. Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Jeszcze nie tak dawno powszechnie stosowo metodę pakowania próżniowego. Obecnie została ona znacznie rozwinięta i teraz stosuję się technologię MAP oraz AP.

- MAP (modified atmosphere packaging) jest jednym z rodzajów nowoczesnego pakowania żywności. W technice tej zastępuje się tlen w opakowaniu innymi gazami, zwykle dwutlenkiem węgla i/lub azotem. Dzięki temu zmniejsza się poziom przemian fizjologicznych (np. owoców i warzyw), szybkość utleniania składników takich jak tłuszcze, białka, witaminy, co pozwala na utrzymanie odpowiedniej wartości odżywczej oraz hamuje rozwój drobnoustrojów - wyjaśnia prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska z SGGW. - Metoda AP zaś polega na interakcjach pomiędzy składnikami opakowania i atmosferą występującą w jego obrębie, a także składnikami żywności, co stwarza możliwość kontroli zjawisk zachodzących wewnątrz opakowania. Tu właśnie stosuje się absorbery różnego rodzaju i w różnej formie.

A więc absorbery są to takie substancje, które dzięki swoim właściwościom mają zmieniać warunki wewnątrz opakowania, na skutek swoich działań chemicznych, fizycznych i biologicznych. Celem jest przedłużenie przydatności do spożycia żywności oraz zachowania jej jakości oraz wyglądu. Ich właściwości mają jak najbardziej przypominać te, jakie one miały w momencie ich pakowania.

Podpaski i pieluszki. Materiał jest ten sam

Z czego takie absorbery są zrobione? Wiele z nich składa się dokładne z tych samych materiałów, co pieluszki i podpaski higieniczne. Ale nie wszystkie.

- Na rynku występują zasadniczo dwa rodzaje podkładek absorpcyjnych. Podkładki absorpcyjne wykonane z celulozy, które traktowane są jako materiały tradycyjne oraz podkładki zwierające usieciowany poliakrylan sodu i kopolimer usieciowanego akrylanu sodu, te wyroby należą do aktywnych i inteligentnych materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością – informuje Jan Bondar.

Czy stosowanie tych substancji jest bezpieczne i nie zagraża naszemu zdrowiu? Władze sanitarne zapewniają, że nie powodu do obaw i absorbery muszą spełniać określone normy.

- Na temat stosowanie absorberów z ww. materiałów cieczy w opakowaniach m.in. świeżego lub mrożonego mięsa, wypowiadał się Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznając, że tego typu technologie są całkowicie bezpieczne dla konsumenta. Przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności, w tym również opakowań są na terenie Unii jednolite - zapewnia Jan Bondar z PiS.

Wybrane dla Ciebie

Setki milionów długów. Ogromny problem sezonowej gastronomii
Setki milionów długów. Ogromny problem sezonowej gastronomii
Senior wciąż nie daje znaku. Rodzina oskarża dom pomocy
Senior wciąż nie daje znaku. Rodzina oskarża dom pomocy
Przymrozki zdemolowały polskie sady. "Tanio nie będzie"
Przymrozki zdemolowały polskie sady. "Tanio nie będzie"
Takie ryby jechały do nas z Rosji. Natychmiastowa reakcja służb
Takie ryby jechały do nas z Rosji. Natychmiastowa reakcja służb
Padła "szóstka" w Lotto. Zwycięzca zdobył najwyższą wygraną w tym roku
Padła "szóstka" w Lotto. Zwycięzca zdobył najwyższą wygraną w tym roku
Nowy bon turystyczny. Startuje w Światowy Dzień Turystyki
Nowy bon turystyczny. Startuje w Światowy Dzień Turystyki
Idziesz po kredyt do banku? Oto jakie dokumenty musisz przygotować
Idziesz po kredyt do banku? Oto jakie dokumenty musisz przygotować
Niemcy muszą wybudować 71 takich elektrowni w 10 lat. Oto dlaczego
Niemcy muszą wybudować 71 takich elektrowni w 10 lat. Oto dlaczego
Postawiła całą policję w mieście na nogi. Oto ile będzie to kosztować
Postawiła całą policję w mieście na nogi. Oto ile będzie to kosztować
Oto koszt remontu w 2025 r. Ceny zbliżają się do kosztów zakupu
Oto koszt remontu w 2025 r. Ceny zbliżają się do kosztów zakupu
Śląskie huty dociśnięte do ściany. Tyle osób może pożegnać się z pracą
Śląskie huty dociśnięte do ściany. Tyle osób może pożegnać się z pracą
Gigantyczna kumulacja w Eurojackpot. Do wygrania setki milionów złotych
Gigantyczna kumulacja w Eurojackpot. Do wygrania setki milionów złotych