Rogale świętomarcińskie
Od 2008 r. rogale świętomarcińskie są chronione przez przepisy Unii Europejskiej jako produkt regionalny. Oznacza to, że można je wypiekać tylko w Poznaniu i okolicach, a dodatkowo cukiernie muszą zdobyć certyfikat. Te piekarnie, które takiego potwierdzenia nie mają, nie mogą swoich produktów nazywać "rogalami świętomarcińskimi".
Rogal świętomarciński to wyrób z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku z bakaliami, na rynku jednak można znaleźć rogale, które nie trzymają się tej receptury, naruszając 160-letnią, wielkopolską tradycję. W sklepach można kupić rogale z ciasta drożdżowego, z czarnym makiem, kaszą manną lub też bez nadzienia, które sprzedaje się pod nazwą rogale świętomarcińskie.
Jak informuje Cech Cukierników i Piekarzy, certyfikaty uprawniające do sprzedaży prawdziwych rogali świętomarcińskich przyznano 116 zakładom.