Niedźwiedziówka mazurska
Nazwa: Niedźwiedziówka mazurska
Gatunek: nalewka
Data wpisania na listę: 29.02.2008
Pochodzenie: woj. warmińsko-mazurskie
Wygląd: płyn w kolorze jasnego bursztynu
Moc: 35-40 proc.
Tradycja sporządzania alkoholowych napojów, których głównym składnikiem jest miód i spirytus, sięga na ziemiach zwanymi dziś Warmią i Mazurami kilku stuleci. Najsłynniejsza w tej grupie alkoholi była na pewno niedźwiedziówka (niem. Baerenfang). Tego trunek na miodzie, wedle tradycji używano niegdyś do odurzania niedźwiedzi, aby móc je następnie schwytać żywcem. Pod koniec XIX wieku stała się ona narodowym trunkiem wschodniopruskim.
Do jej wytworzenia używa się: laski cynamonu, goździków, wanilii, cytryn, spirytusu oraz miodu.
Dzisiaj, choć dawnych mieszkańców jest coraz mniej, tradycja sporządzania tego - bywa, że zdradziecko smakowitego napoju - przekazywana jest z pokolenia na pokolenie przez polskich mieszkańców tego regionu, a trunek przygotowuje się nadal z miejscowych produktów - znakomitego mazurskiego miodu i spirytusu.
Na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi trafiła 29 lutego 2008 roku.