Polskie jabłka wśród najlepszych na świecie. Opanowały podium
Jabłka grójeckie i jabłka łąckie znalazły się na podium w prestiżowym rankingu portalu Taste Atlas. Owoce z polskich sadów zajmują odpowiednio 2. i 3. miejsce. Oto najnowszy ranking 10 najlepszych jabłek na świecie.
25.11.2024 08:10
Taste Atlas to portal, który jest przewodnikiem turystycznym po tradycyjnych kuchniach z różnych zakątków świata. Można tam znaleźć m.in. recenzje restauracji i dań. Tym razem portal wziął pod lupę jabłka i opublikował ranking 10 najlepszych odmian.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
10 najlepszych jabłek na świecie. Polskie owoce na podium
W TOP 10 najlepszych jabłek na świecie znalazły się dwie polskie odmiany tych owoców. Jabłka grójeckie (woj. mazowieckie) uplasowały się na 2. miejscu, natomiast jabłka łąckie (woj. małopolskie) - na 3. miejscu. Owoce uzyskały ocenę 4,4. Liderem rankingu jabłka Mila Zagoras Piliou z Grecji (z oceną 4,5).
Polskie i greckie jabłka opanowały czołówkę rankingu. Tuz za podium również uplasowały się jabłka z Grecji - Firiki Piliou (z oceną 4,4).
W pierwszej dziesiątce najlepszych jabłek znalazły się także owoce z Australii, Portugalii, USA, Kanady i Japonii.
Polska kiełbasa najlepszą w Europie
Jednak nie tylko polskie owoce cieszą się uznaniem wśród miłośników kulinariów. Ostatnio informowaliśmy w WP Finanse, że polska wędzona kiełbasa zdobyła pierwsze miejsce w innym rankingu Taste Atlas, wyprzedzając wyroby z Niemiec, Austrii i Szwajcarii.
W zestawieniu ujęto 64 wybitne wyroby mięsne. Kiełbasa z Polski, która została wybraną najlepszą, jest przygotowywana z mielonego mięsa wieprzowego, peklowanego solą. Doprawiamy je pieprzem, cukrem, czosnkiem, a czasami też majerankiem.
W rankingu Taste Atlas wysoko oceniono także polską kiełbasę surową, która zajęła czwarte miejsce. Chwalona jest za wierność tradycyjnym metodom produkcji i wyjątkowy smak wynikający z połączenia chudej i półtłustej wieprzowiny z różnorodnymi przyprawami.