Polska kiełbasa wybrana najlepszą w Europie. Pokonała wyroby z Niemiec
Polska wędzona kiełbasa zdobyła pierwsze miejsce w rankingu Taste Atlas, wyprzedzając wyroby z Niemiec, Austrii i Szwajcarii. To kulinarne wyróżnienie podkreśla jej wyjątkowy smak i tradycyjne metody produkcji.
21.11.2024 06:28
W zestawieniu Taste Atlas ujęto 64 wybitne wyroby mięsne.
Kiełbasa wędzona, która triumfuje w najnowszym rankingu, jest przygotowywana z mielonego mięsa wieprzowego, peklowanego solą. Doprawiamy je pieprzem, cukrem, czosnkiem, a czasami też majerankiem.
Wędzenie na zimno, trwające od jednego do półtora dnia, nadaje jej wyjątkowego bukietu. Mimo że współcześnie często stosuje się wędzenie na gorąco, to tradycyjne metody wciąż mają swoich sprzymierzeńców.
Polskie wyroby w czołówce
"Fakt" podaje, że oprócz wędzonej kiełbasy, w rankingu Taste Atlas wysoko oceniono także polską kiełbasę surową, która zajęła czwarte miejsce. Chwalona jest za wierność tradycyjnym metodom produkcji i wyjątkowy smak wynikający z połączenia chudej i półtłustej wieprzowiny z różnorodnymi przyprawami.
Polska kiełbasa wiejska również znalazła się w pierwszej dziesiątce za swoją prostotę i autentyczność. Polskie wyroby mięsne wyprzedziły takie specjały jak czeskie parówki czy austriackie i holenderskie produkty mięsne.
Oprócz ranking Taste Atlas publikuje także plebiscyt czytelników. W tym zestawieniu wędzona kiełbasa zajęła 20. miejsce, co pokazuje różnorodność gustów smakowych miłośników kulinariów.
Salceson najgorszym produktem mięsnym na świecie
Jednak nie wszystkie polskie produkty mięsne zyskują międzynarodowe uznanie. W ubiegłorocznej edycji plebiscytu czytelników to właśnie polski salceson został wybranym najgorszym produktem na świecie.
Podrób uzyskał 2,4 punkty na 10, ale to nie jedyny polski akcent. Na 67. miejscu rankingu uplasował się boczek. Jest to kolejny przysmak uwielbiany przez Polaków, który jednak nie zdobył sympatii zagranicznych smakoszy.