Produkcja mięsa drobiowego wzrośnie w '10 o ponad 8 proc., w '11 o 6‑7 proc. - IERiGŻ
15.10. Warszawa (PAP) - W 2010 roku przewidywany jest wzrost produkcji mięsa drobiowego do ok. 1.350 tys. ton, tj. o ponad 8 proc., a eksportu o ponad 17 proc. do ok. 400 tys. ton...
15.10.2010 | aktual.: 15.10.2010 11:38
15.10. Warszawa (PAP) - W 2010 roku przewidywany jest wzrost produkcji mięsa drobiowego do ok. 1.350 tys. ton, tj. o ponad 8 proc., a eksportu o ponad 17 proc. do ok. 400 tys. ton - wynika z prognozy IERiGŻ. W 2011 roku produkcja drobiu wzrośnie o kolejne 6-7 proc. do ok. 1.440 tys. ton
"W drugiej połowie 2010 roku przewiduje się wzrost produkcji mięsa drobiowego do 718 tys. ton i spowolnienie dynamiki wzrostu eksportu drobiu. Jego wolumen utrzyma się nadal na bardzo wysokim poziomie. Zmienią się jednak proporcje w rozdysponowaniu całkowitej podaży mięsa drobiu. Przyrost sprzedaży zagranicznej stanowić będzie już tylko ok. 25-30 proc. całego prognozowanego przyrostu podaży w tym okresie. Na zagospodarowanie na rynku wewnętrznym pozostanie więc znacząco, bo o ponad 8 proc., więcej mięsa drobiu niż przed rokiem i więcej niż w pierwszym półroczu 2010 roku" - napisano w prognozie.
"W skali całego 2010 roku przewidywany jest wzrost produkcji mięsa drobiowego do ok. 1.350 tys. ton, tj. o ponad 8 proc., a wywozu o ponad 17 proc. do ok. 400 tys. ton. Na zużycie w kraju pozostanie o 4 proc. więcej tego mięsa niż przed rokiem. W podobnej skali zwiększy się prawdopodobnie krajowa konsumpcja drobiu" - dodano.
Zdaniem autorów prognozy, dynamika wzrostu konsumpcji drobiu w 2010 r. wyniesie ok. 4 proc.
W ich opinii, drożejące w II półroczu pasze przełożą się na wyższe ceny żywca drobiowego, jednak prognozowane kształtowanie się relacji podaży i popytu na krajowym rynku nie pozwoli prawdopodobnie na pełne zrekompensowanie rosnących kosztów wyższymi cenami skupu żywca.
"Przewiduje się, że ceny brojlerów mogą być wyższe o 5-10 proc., a ceny pasz przemysłowych o 10-15 proc. Opłacalność produkcji drobiu będzie więc niższa niż w pierwszej połowie 2010 roku. Wyższe koszty żywca i zmiany stawek podatku VAT mogą się też przyczynić do ograniczenia marży przetwórczej i handlowej. Wysoki poziom sprzedaży zagranicznej powinien jednak zamortyzować negatywne skutki przewidywanych wyższych kosztów w sektorze drobiarskim" - napisano.
W 2011 WZROST PRODUKCJI DROBIU O 6-7 PROC., NIŻSZY WZROST SPOŻYCIA
IERiGŻ prognozuje, że w 2011 roku produkcja mięsa drobiowego będzie o 6-7 proc. większa niż w roku 2010 i wyniesie ok. 1.440 tys. ton.
"Sprzedaż zagraniczna wzrośnie prawdopodobnie o ok. 12 proc. do 450 tys. ton, a konsumpcja wewnętrzna o niecałe 4 proc. Korzystnie na perspektywy dla rynku drobiarskiego wpływać będzie prognozowane ponowne załamanie się rynku wieprzowiny. W pierwszej połowie 2010 roku mięso drobiowe było tańsze niż przed rokiem, mimo wzrostu cen detalicznych w pierwszych sześciu miesiącach bieżącego roku. Jednak siła nabywcza polskich konsumentów w 2011 roku zwiększy się jedynie nieznacznie, co będzie hamować wzrost spożycia. Może to oznaczać pogorszenie koniunktury w drobiarstwie, gdyż rosnące notowania surowców rolnych na światowych rynkach i gorsze tegoroczne zbiory w Polsce będą wywierać presję na wzrost cen pasz przemysłowych również w 2011 roku" - napisano.
"Z kolei zmiany VAT przełożą się na wyższe koszty produkcji i dystrybucji mięsa drobiowego. W tej sytuacji wiele zależy od kształtowania się eksportu. Jeśli utrzyma się jego wysoki poziom i wzrostowa tendencja rozwojowa, wpłynie to korzystnie na stabilizację rynku i rentowność produkcji żywca i mięsa drobiowego. Nie należy jednak oczekiwać w 2011 roku wzrostu opłacalności produkcji drobiarskiej w relacji do 2010 roku" - dodano. (PAP)
nik/ jtt/