Produkcja wieprzowiny po I półroczu spadnie rdr o ok. 10 proc. - IERiGŻ
...
14.05.2012 | aktual.: 14.05.2012 10:38
14.05. Warszawa (PAP) - Produkcja mięsa wieprzowego po I półroczu będzie niższa rdr o ok. 10 proc. - wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
"W 2012 r. produkcja żywca wieprzowego ulegnie zmniejszeniu. Ocenia się, że w I półroczu 2012 r. będzie ona mniejsza niż rok wcześniej o około 10 proc." - napisano w majowym raporcie IERiGŻ.
"W świetle relacji cen trzody do cen zbóż niższych od relacji granicznych (około 8-9:1), a także relacji cen trzody do cen pasz przemysłowych i braku szans na ich poprawę z powodu niewątpliwego już spadku tegorocznych zbiorów zbóż i wzrostu ich cen, zamiast pożądanego spadku tych cen, ocenia się, że w lipcu 2012 r. pogłowie trzody będzie mniejsze niż w lipcu 2011 r. o dalsze kilka procent i może wynieść około 13 mln sztuk" - dodano. (PAP)
nik/ asa/