Prozdrowotna moda w lodach. A w Polsce serwują smak paprykarza szczecińskiego
Miliardy w lodach
Wraz ze wzrostem popularności, rośnie również rynek lodów, którego wartość w Polsce wzrosła w 2016 r. do 1,74 miliarda złotych z 1,67 miliarda złotych rok wcześniej. Według Euromonitor International,w 2018 roku rynek lodów wzrośnie o kolejne 2,5 proc. i osiągnie wartość ponad 1,82 miliarda złotych.
Jest się więc o co bić, co widać na krajowym rynku, na którym konkurencja jest coraz większa. Nowe smaki, nowe składniki - tym kuszą producenci i sprzedawcy lodów.
Sprawdziliśmy, czym chłodzić się będą w tym sezonie Polacy.
Zdrowie w wafelku
Do głosu dochodzą również małe, rzemieślnicze lodziarnie, które przekonują tradycyjnymi recepturami i naturalnymi składnikami, bo nad Wisłę dotarł już wszechobecny trend prozdrowotny. Obecna od dawna w innych segmentach rynku spożywczego moda na zdrową żywność coraz bardziej widoczna jest na rynku lodów.
Dlatego w tym sezonie nie zabraknie w menu wielu lodziarni pozycji fit, wege, gluten free. Zobaczcie sami.
Lody bezlaktozowe
Taką ofertę, skierowaną do konsumentów z nietolerancją laktozy, wprowadziła firma Anita z Działoszyna. Lody powstały na bazie płynnego mleka, z którego usunięto cukier mleczny.
Zważywszy, że z nietolerancją laktozy boryka się co trzeci Polak, zagospodarowanie takiej niszy na rynku lodów było celnym strzałem.
Lody bezglutenowe
Na dużą skalę bezglutenowy trend wykorzystała firma Anita, która jako pierwsza zdobyła licencję na lody bezglutenowe, przyznawaną przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Trafiły one do sieci handlowych: Biedronka, Aldi, Netto, Chata Polska, Piotr i Paweł, Carrefour, Polomarket, Intermarche i Lewiatan.
Ciekawostką są natomiast wafelki bezglutenowe, które pojawiły się w niektórych lodziarniach.
Lody proteinowe
Proteinowe lody od WhoopyWhey nie posiadają cukru, są bezglutenowe, mają obniżoną zawartość tłuszczów.
Co ważne dla każdego bywalca siłowni, produkt posiada ponad 21g białka w 120 g porcji lodów.
Lody dostępne są głównie w klubach fitness, ale zawitały już też do sieci Piotr i Paweł, a także do internetowych sklepów.
Czarne lody z popiołu kokosowego
Czarne Lody robione są z... popiołu. Właśnie dzięki zwęglonej łupinie orzecha kokosowego ten przysmak ma niecodzienny i intensywny kolor. Dodatkowo, oprócz walorów wizualnych i kokosowego smaku ten niezwykły składnik nadaje czarnym lodom właściwości oczyszczające i detoksykujące.
Moda na czarne lody dotarła już nad Wisłę i rarytasami ze zwęgloną łupiną orzecha możemy się także rozkoszować w Polsce.
Lody z alkoholem
Jak zapewnia na swojej stronie producent, Prosecco Ice Popsicle są pierwszymi na świecie lodami z dodatkiem włoskiego wina musującego. Każdy lód zawiera pół kieliszka prosecco, i ma 3,8 proc. zawartości alkoholu, dlatego przeznaczony jest tylko dla pełnoletnich konsumentów. W tym roku firma poszerzyła swoją ofertę alkoholowych lodów o nowy wariant - Moscow Mule. To przysmak dla koneserów, gdyż w składzie znajdziemy wódkę, piwo, ziołowy alkohol i limonkę. Wszystko to daje moc, czyli 4,5 proc. zawartości alkoholu.
Jeszcze większy asortyment lodów zakrapianych alkoholem znajdziemy nad Wisłą. Warszawska pracownia cukiernicza Sucré ma w swojej ofercie aż 4 takie smaki: mohito z świeżą miętę i rumem, campari z sokiem pomarańczowym, żubrówkę z sokiem jabłkowym, absynt ze świeżym piołunem.
Paprykarzowe lody
W Szczecinie słynna już jest lodziarnia Gelatiamo, która w swoim menu ma m.in. lody o smaku paprykarza szczecińskiego czy sera gorgonzoli. Znajdziemy tu również czarne lody, choć te szczecińskie powstają z sezamu, a nie popiołu kokosowego.
Dwa lata temu pojawiły się również w ofercie specjalnie opracowane lody pasztetowe dla... psów. To ukłon w kierunku klientów - właścicieli psów.
Burakowe lody
Wśród oryginalnych pomysłów na lodowe smaki pojawiają się także takie, na pierwszy rzut oka ekstrawaganckie pozycje, jak lody o smaku buraka. Sorbet zawdzięcza intensywny kolor, ale także ciekawy smak popularnemu w Polsce warzywu.
Inną oryginalną propozycją są lody o smaku masła z pestek dyni z wiórkami kokosowymi.
Takie ekstrawagancje bledną przy smakach, które serwowane są za granicą.
Lody o smaku viagry
Amerykanie, najwięksi amatorzy lodów na świecie, zajadają się lodami o smaku korzennym lub piwnym. W austriackiej kawiarni można zamówić lody pomidorowe, herbaciane oraz lody jedwabne.
Z kolei brytyjską firmę Lick Me Up, I'm Deliscious ma na swoim koncie opracowanie pierwszych na świecie, świecących w ciemnościach lodów. Trzy lata temu powstały specjał, w którym każda porcja zawierała 5 mg Viagry, słynnego leku na potencję. Jak ujawnił producent, lody powstały na specjalne zamówienie klienta, bywalca list najbogatszych ludzi świata.