Serwowit
Historia brutalnie rozprawia się nie tylko z technicznymi wynalazkami. Dla młodych pokoleń abstrakcyjne pozostaje także wiele peerelowskich "przysmaków", takich jak np. serwowit.
Lekko musujący fermentowany napój o kwaskowym smaku. Serwatkowy szampan swą popularną, aczkolwiek potoczną nazwę, zawdzięcza delikatnym pęcherzykom dwutlenku węgla powstającym w czasie fermentacji. Polski szampan z serwatki był w PRL napojem cieszącym się niezwykłą popularnością. To jeden z niewielu swobodnie dostępnych wtedy w powszechnej sprzedaży towarów.
Rozlewano go w małe butelki, identyczne jak te na śmietanę. Można było go także wykonać samodzielnie w domu. Dzisiejsi czterdziestolatkowie pamiętają go z okresu szkolnego. W ciepłe, letnie dni niezastąpienie poskramiał pragnienie i orzeźwiał.
Dziś serwatkowy szampan w Polsce jest całkiem zapomniany, a wielką popularnością cieszy się w Szwajcarii. Znany i sporządzany jest pod nazwą Rivella.