Rekordowe zamówienie. Tyle zapłacili za kebaby w Gliwicach
W jednym z lokali w Gliwicach złożono rekordowe zamówienie na kebaby o wartości ponad 2,4 tys. zł. To nie odosobniony przypadek - kebab szturmem zdobywa podniebienia Polaków. Z danych pyszne.pl wynika, że jest to najchętniej zamawiane danie online.
Choć jeszcze kilka lat temu kojarzył się głównie z szybkim posiłkiem po imprezie, dziś kebab to jedna z ważniejszych gałęzi polskiej gastronomii. Widać to nie tylko na ulicach, lecz także w danych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tłumy ruszyły po kebaby Podolskiego. Byliśmy na otwarciu
Tylko w ciągu ostatnich trzech lat liczba lokali serwujących kebab wzrosła o blisko 30 proc. Rekordzistą jest Częstochowa, gdzie liczba punktów z kebabem wzrosła o 114 proc. w ciągu roku. Tuż za nią są Łódź (+81 proc.), Dąbrowa Górnicza (+53 proc.) i Radom (+50 proc.).
Polacy kochają kebaby. Rekordzista zamawia go prawie codziennie
Platforma do zamawiania posiłków online wskazuje, że Polacy jedzą kebaby chętniej niż kiedykolwiek - w 2024 r. liczba zamówień wzrosła o 13 proc. w porównaniu z rokiem poprzednim. Raport Trendów autorstwa pyszne.pl wskazuje, że to właśnie to danie jest obecnie najchętniej zamawianym w Polsce - w tym zestawieniu kebab wyprzedził m.in. pizzę margheritę czy cheeseburgera.
Najbardziej zagorzały fan zamówił aż 321 kebabów w ciągu roku, co daje niemal jeden na każdy dzień. Ppadł także rekord w kontekście wartości pojedynczego zamówienia - w jednym z lokali w Gliwicach zakupiono kebaby i dodatki za 2459 zł.
Statystyki wskazują również, że Polacy intensywnie świętowali Międzynarodowy Dzień Kebaba (11 lipca). Tego dnia liczba zamówień bliskowschodniego dania była o 31 proc. wyższa niż miesiąc wcześniej. W ciągu trzech dni (11-13 lipca) Polacy zamówili za pośrednictwem pyszne.pl łącznie ponad 50 tys. kebabów.
- Jego siłą jest niezwykła demokratyzacja – jest dostępny cenowo, obecny nawet w małych miejscowościach i trafia w gusta milionów Polaków. Istotna jest tu również szybkość i wygoda: kebaby są szybkie w przygotowaniu, a my równie sprawnie dostarczamy je do klientów - podkreśla Arkadiusz Krupicz, współzałożyciel i dyrektor zarządzający pyszne.pl, cytowany w komunikacie.
W całej branży gastronomicznej, odpowiadającej za 2,5 proc. PKB Polski i zatrudniającej ok. 700 tys. osób, co czwarta restauracja specjalizuje się właśnie w kebabach. Według TNS OBOP wartość rynku kebabów w Polsce wynosi już 2,5 mld zł.
Ile Książulo wydał na kebaby?
Kebabami zajadają się też influencerzy, w tym Książulo, który regularnie publikuje nagrania z recenzjami odwiedzanych barów i restauracji. Profil na Facebooku o nazwie "Obliczenia i analizy w rapie" podliczył, że twórca, przez wszystkie swoje odcinki poświęcone testowaniu kebaba w różnych miastach, wydał łącznie 12 291,28 zł. Przetestował łącznie 501 kebabów, co daje cenę ok. 24,53 zł za sztukę.
Najdroższy kebab, który zrecenzował Książulo, kosztował aż 100 zł i był zakupiony w Radzyminie. Najtańszy, za jedyne 1 zł, nabył w Lublinie.