RFG: udziały LOT Catering na sprzedaż
Regionalny Fundusz Gospodarczy wybrał doradcę transakcyjnego w procesie sprzedaży udziałów LOT Catering. RFG poinformował we wtorek, że publikacja zaproszenia do negocjacji nabycia udziałów LOT Catering planowana jest na koniec maja br.
29.05.2012 | aktual.: 29.05.2012 13:14
Jak poinformował w komunikacie Regionalny Fundusz Gospodarczy doradcą transakcyjnym został Ernst & Young Corporate Finance.
"RFG uzyskał już zgodę kierunkową Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy (Skarbu Państwa) na sprzedaż udziałów w trybie negocjacji na podstawie publicznego zaproszenia. Publikacja zaproszenia do negocjacji dotyczących nabycia udziałów Spółki LOT Catering planowana jest na koniec maja 2012" - napisano w komunikacie.
RFG planuje promocję sprzedaży udziałów w środowiskach branżowych.
Do końca roku 2010 właścicielem LOT Catering były Polskie Linie Lotnicze LOT. W styczniu 2011 r. LOT zbył 100 proc. udziałów w spółce. Nowym jej właścicielem stał się Regionalny Fundusz Gospodarczy, który jest spółką ze 100-proc. udziałem Skarbu Państwa.
LOT Catering zajmuje się obsługą linii lotniczych w zakresie cateringu lotniczego, w tym produkcji posiłków i dostaw na pokłady samolotów m.in.: PLL LOT, Eurolot, British Airways, Lufthansa, Swiss Air i Air France oraz dla rejsów czarterowych i rządowych. Działalność spółki obejmuje ponadto produkcję i sprzedaż posiłków bądź produktów żywnościowych na zamówienia, usługi bankietowe i "party service" oraz prowadzenie punktów gastronomiczno-handlowych, tj. bufetów, stołówek czy restauracji pracowniczych.
LOT Catering za 2011 r. odnotował zysk netto w wysokości ponad 5,1 mln zł. W porównaniu z rokiem 2010, zysk ten wzrósł o ponad 230 proc. (z 2,2 mln zł) Przychody spółki osiągnęły w 2011 r. blisko 100 mln zł (wzrost o 5 proc.), zaś zysk operacyjny - 5,8 mln zł (skok o 260 proc.).
LOT Catering ma oddziały w Gdańsku, Krakowie i Poznaniu oraz spółkę zależną w Katowicach. W LOT Catering zatrudnionych jest ok. 650 osób. W przeważającej części załogę stanowią osoby z wykształceniem i przygotowaniem gastronomicznym.