Rośnie popularność cydru w Polsce

Szacuje się, że do 2015 r. globalny rynek cydru osiągnie wartość 2,6 mld dolarów. Polska, będąca największym producentem jabłek w Europie, wytwarza głównie koncentrat jabłkowy, z którego powstają cydry w Wielkiej Brytanii, Szwecji czy Irlandii, jednak rynek cydru wytwarzanego w naszym kraju dynamicznie się rozwija. W tym roku jego sprzedaż może się potroić.

Obraz
Źródło zdjęć: © AFP | Roland Weihreuch

Szacuje się, że do 2015 r. globalny rynek cydru osiągnie wartość 2,6 mld dolarów. Polska, będąca największym producentem jabłek w Europie, wytwarza głównie koncentrat jabłkowy, z którego powstają cydry w Wielkiej Brytanii, Szwecji czy Irlandii, jednak rynek cydru wytwarzanego w naszym kraju dynamicznie się rozwija. W tym roku jego sprzedaż może się potroić.

W samych Stanach Zjednoczonych istnieje ponad 330 wytwórców tego napoju, którzy produkują ponad 1240 różnych odmian cydru, czyli napoju alkoholowego uzyskiwanego z fermentacji jabłek. Bardzo popularny w Wielkiej Brytanii i Irlandii jest też do nabycia w innych krajach europejskich i poza Europą.

– Od niedawna cydr stał się popularny w Polsce. W ubiegłym roku w naszym kraju zostało sprzedanych około 2 mln litrów tego napoju. To nie jest duża ilość, natomiast myślę, że konsumenci będą coraz częściej sięgali po tego typu trunek, ponieważ jest to pełne wino. My produkujemy znakomity cydr i myślę, że w Polsce można produkować bardzo dobry cydr – mówi agencji informacyjnej Newseria Biznes Andrzej Pawelec, przewodniczący rady nadzorczej firmy +H2O, producenta napojów, w tym cydru.

Na razie cydrów na polskim rynku jest niewiele. Kategoria wyraźnie rozrosła się w ubiegłym roku, gdy obniżono akcyzę na ten trunek. Pojawiły się nowe produkty, zaczęły się kampanie reklamowe, a cydr zaczął być widoczny na sklepowych półkach. Zdaniem Andrzeja Pawelca ten rok będzie decydujący dla wyłonienia liderów rynku, przy wyborze których decydujący głos będą mieli konsumenci.

W ubiegłym roku w Polsce sprzedano 2 mln litrów napoju, co nie jest jeszcze wynikiem imponującym, ale szacuje się, że w tym roku sprzedaż może się podwoić lub nawet potroić, a docelowo polski rynek może mieć potencjał wchłonięcia nawet 50 mln litrów rocznie. Jako napój niskoalkoholowy ma być konkurencją przede wszystkim dla piwa i propozycją dla pań, które w tym ostatnim trunku zazwyczaj nie gustują. +H2O, które produkuje 7 sadów, Joker, X-cider, opracowało nową markę cydru dla największej sieci sklepów spożywczych w Polsce – Biedronki.

– Zrobiliśmy ten projekt dla Biedronki i bardzo jesteśmy ciekawi ogólnokrajowego zasięgu. Jest to ogromna sieć. Wytrzymaliśmy osiem miesięcy bardzo ścisłych testów i różnych negocjacji, żeby w ogóle się dostać do nich w takiej skali. Mamy wielką nadzieję, że wyniki sprzedaży zachęcą sieć sklepów Biedronka do utrzymania cydru w swojej ofercie – mówi Pawelec.

Nowy rodzaj cydru to produkt czysty ekologicznie, pozbawiony dodatków chemicznych i wytwarzany w sposób klasyczny przy udziale wody dobrej jakości. Produkt finalny jest winem jabłkowym, niskoalkoholowym o 60-procentowej zawartości ekstraktu owocowego. Przewodniczący rady nadzorczej zdradza, że +H2O jest zakładem koszernym, gdzie koszerność rozumiana jest jako czystość i higiena najwyższej jakości. Nie można używać chemii spożywczej, która jest dopuszczona w branży, a woda musi pochodzić z własnych ujęć.

– Generalnie jest to bardzo naturalna produkcja i wszystko robimy w sposób naturalny. Jeżeli ma być w ogóle dobry cydr, to musi być robiony w sposób tradycyjny, czyli o danym smaku jabłek. Każdy ma jakąś swoją propozycję smakową, chodzi mi o smak jabłek, natomiast resztę będzie weryfikował rynek – podsumowuje Pawelec.

+H2O jest pierwszym producentem cydru w Polsce. Jej historia sięga 1990 roku, kiedy – jeszcze jako przedsiębiorstwo produkcyjne Cin&Cin SA – wprowadziła na rynek kilkanaście różnych produktów. Specjalnością spółki są wyroby winiarskie. Produkty +H2O są eksportowane do wielu krajów w Europy i na inne kontynenty – m.in. do Stanów Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Izraela, Niemiec, Austrii i Francji. Na eksport trafia 25 proc. produkcji +H2O.

Źródło artykułu: Newseria

Wybrane dla Ciebie

Sezon grzewczy w Krakowie z problemami. "Mamy natłok zgłoszeń"
Sezon grzewczy w Krakowie z problemami. "Mamy natłok zgłoszeń"
Primark otworzy nowy sklep w Polsce. Szuka pracowników. Jakie zarobki?
Primark otworzy nowy sklep w Polsce. Szuka pracowników. Jakie zarobki?
Papierosy spadały z nieba na Podlasiu. Zatrzymani Białorusini i Polacy
Papierosy spadały z nieba na Podlasiu. Zatrzymani Białorusini i Polacy
Trwają kontrole na wsiach. Co sprawdzają inspektorzy?
Trwają kontrole na wsiach. Co sprawdzają inspektorzy?
Ukradła kwiaty warte 55 tys. zł. Tak się tłumaczy
Ukradła kwiaty warte 55 tys. zł. Tak się tłumaczy
Linia lotnicza się zamyka. Woziła Polaków do turystycznego raju
Linia lotnicza się zamyka. Woziła Polaków do turystycznego raju
Obiad w Warszawie za 19 złotych. Tania stołówka rusza 1 października
Obiad w Warszawie za 19 złotych. Tania stołówka rusza 1 października
Miał 18 mieszkań na wynajem. Teraz się ich pozbywa. Podał powody
Miał 18 mieszkań na wynajem. Teraz się ich pozbywa. Podał powody
Spór o zabytkową willę w Zakopanem. "Czujemy się szykanowani"
Spór o zabytkową willę w Zakopanem. "Czujemy się szykanowani"
Mówi o rozwodzie z polską polityką. A jaki majątek posiada Hołownia?
Mówi o rozwodzie z polską polityką. A jaki majątek posiada Hołownia?
Zbigniew Ziobro zatrzymany. Oto jego oświadczenie majątkowe
Zbigniew Ziobro zatrzymany. Oto jego oświadczenie majątkowe
Zabronione na balkonie. Kary za szkody sięgają tysięcy złotych
Zabronione na balkonie. Kary za szkody sięgają tysięcy złotych