Salmonella w kurniku GIS ostrzega
Sanepid ostrzega przed spożyciem jaj których, producentem jest GALLUS Sp. z o.o. z Manieczek w Wielkopolsce. W kurniku wykryto bakterie salmonelli. Część jaj została wycofana z obrotu.
08.10.2019 17:24
Ostrzeżenie dotyczy jaj z wolnego wybiegu, które mają na skorupce oznaczenie 1PL 30261302 W-WYBIEG.
Jaja, które mogą być zakażone salmonellą, pochodzą z partii nr:
11.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 08.10.2019
15.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 12.10.2019
16.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 13.10.2019
20.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 17.10.2019
21.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 18.10.2019
Sanepid podjął decyzję o natychmiastowym wycofaniu ze sklepów jaj z zakażonego kurnika, zniesionych od 23 sierpnia 2019 roku.
Inspekcja sanitarna przypomina, że zjedzenie jajka zakażonego salmonellą, szczególnie na surowo, może się skończyć groźną chorobą.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl