Sawicki wystąpił do resortu finansów o zawieszenie akcyzy na cydr
Minister rolnictwa Marek Sawicki wystąpił do resortu finansów z wnioskiem o czasowe zawieszenie akcyzy na cydr. Akcyza na cydr wynosi 97 zł za hektolitr napoju, czyli tyle samo, ile w przypadku piwa - mówił minister podczas piatkowego briefingu.
Minister rolnictwa Marek Sawicki wystąpił do resortu finansów z wnioskiem o czasowe zawieszenie akcyzy na cydr. Akcyza na cydr wynosi 97 zł za hektolitr napoju, czyli tyle samo, ile w przypadku piwa - mówił minister podczas piątkowego briefingu.
Szef resortu rolnictwa poinformował, że klub PSL "przejmie" nowelizację ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi, tak by wprowadzić do niej możliwość reklamowania cydru i piwa, jak to ma miejsce w przypadku piwa. Cydr - sfermentowany napój niskoalkoholowy z jabłek - może zawierać do 8 proc. alkoholu.
- Na razie nie ma odpowiedzi od ministra finansów, ale nie oczekuję pośpiechu. Myślę jednak, że do przyszłej Rady Ministrów jakaś odpowiedź będzie - powiedział Sawicki.
W opinii szefa resortu rolnictwa rozpoczęta dwa lata temu promocja cydru przenosi efekty. W 2013 r. polskie firmy wyprodukowały niespełna 2 mln litrów tego wyrobu, a w tym roku będzie to już powyżej 10 mln litrów. Kryzys może sprawić, że produkcja jeszcze się zwiększy - zauważył.
Nie ma oficjalnych danych dotyczących spożycia cydru. Firma badawcza Euromonitor International szacuje, że w tym roku może ono wynieść ok. 28 mln litrów.
Związek Sadowników RP uważa, że produkcja cydru na większą skalę pozwoli zagospodarować część produkowanych jabłek. Według przedstawicieli tej organizacji, jeżeli sięgnie ona 2-3 proc. rynku piwa, co - jak zaznaczyli - nie będzie łatwe, to będzie można zagospodarować na ten cel ok. 100 tys. ton owoców. Oznacza to produkcję na poziomie 60-80 mln litrów cydru rocznie.
Polska jest pierwszym w UE producentem jabłek. W 2013 r. krajowi sadownicy zebrali 3 mln ton tych owoców, z czego ok. połowa była przeznaczona na przetwórstwo, a reszta - do bezpośredniego spożycia i na eksport.
Cydr jest popularny w Europie Zachodniej, głównie we Francji, Wielkiej Brytanii, Belgii, Irlandii, a także na Litwie, w USA i Kanadzie, gdzie jest produkowany na skalę masową. Szacuje się, że np. we Francji przerabia się na cydr około 40 proc. zbiorów owoców.