Trwa ładowanie...

Sawicki wystąpił do resortu finansów o zawieszenie akcyzy na cydr

Minister rolnictwa Marek Sawicki wystąpił do resortu finansów z wnioskiem o czasowe zawieszenie akcyzy na cydr. Akcyza na cydr wynosi 97 zł za hektolitr napoju, czyli tyle samo, ile w przypadku piwa - mówił minister podczas piatkowego briefingu.

Sawicki wystąpił do resortu finansów o zawieszenie akcyzy na cydrŹródło: Fotolia, fot: mimon
d29wdm3
d29wdm3

Minister rolnictwa Marek Sawicki wystąpił do resortu finansów z wnioskiem o czasowe zawieszenie akcyzy na cydr. Akcyza na cydr wynosi 97 zł za hektolitr napoju, czyli tyle samo, ile w przypadku piwa - mówił minister podczas piątkowego briefingu.

Szef resortu rolnictwa poinformował, że klub PSL "przejmie" nowelizację ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi, tak by wprowadzić do niej możliwość reklamowania cydru i piwa, jak to ma miejsce w przypadku piwa. Cydr - sfermentowany napój niskoalkoholowy z jabłek - może zawierać do 8 proc. alkoholu.

- Na razie nie ma odpowiedzi od ministra finansów, ale nie oczekuję pośpiechu. Myślę jednak, że do przyszłej Rady Ministrów jakaś odpowiedź będzie - powiedział Sawicki.

W opinii szefa resortu rolnictwa rozpoczęta dwa lata temu promocja cydru przenosi efekty. W 2013 r. polskie firmy wyprodukowały niespełna 2 mln litrów tego wyrobu, a w tym roku będzie to już powyżej 10 mln litrów. Kryzys może sprawić, że produkcja jeszcze się zwiększy - zauważył.

d29wdm3

Nie ma oficjalnych danych dotyczących spożycia cydru. Firma badawcza Euromonitor International szacuje, że w tym roku może ono wynieść ok. 28 mln litrów.

Związek Sadowników RP uważa, że produkcja cydru na większą skalę pozwoli zagospodarować część produkowanych jabłek. Według przedstawicieli tej organizacji, jeżeli sięgnie ona 2-3 proc. rynku piwa, co - jak zaznaczyli - nie będzie łatwe, to będzie można zagospodarować na ten cel ok. 100 tys. ton owoców. Oznacza to produkcję na poziomie 60-80 mln litrów cydru rocznie.

Polska jest pierwszym w UE producentem jabłek. W 2013 r. krajowi sadownicy zebrali 3 mln ton tych owoców, z czego ok. połowa była przeznaczona na przetwórstwo, a reszta - do bezpośredniego spożycia i na eksport.

Cydr jest popularny w Europie Zachodniej, głównie we Francji, Wielkiej Brytanii, Belgii, Irlandii, a także na Litwie, w USA i Kanadzie, gdzie jest produkowany na skalę masową. Szacuje się, że np. we Francji przerabia się na cydr około 40 proc. zbiorów owoców.

d29wdm3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d29wdm3

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj