Schoeps, jopejskie, rosanke. Historyczne piwa wracają do łask
Trwająca w Polsce od kilku lat piwna rewolucja to nie tylko wszechobecne mocno chmielone India pale czy eksperymentalne dodatki. Browary rzemieślnicze i regionalne coraz odważniej sięgają do historii piwowarstwa, także tej, która powstawała na terenach obecnej Polski. Do łask wracają dawno zapomniane style.
Trwająca w Polsce od kilku lat piwna rewolucja to nie tylko wszechobecne mocno chmielone India pale czy eksperymentalne dodatki. Browary rzemieślnicze i regionalne coraz odważniej sięgają do historii piwowarstwa. Także tej, która powstawała na terenach obecnej Polski. Do łask wracają dawno zapomniane style.
Nie chodzi tylko o coraz bardziej popularne piwo grodziskie, które w ostatnich latach uwarzyło już kilkanaście browarów. Piwowarzy odkurzają receptury innych historycznych stylów, a nawet odtwarzają je na podstawie zachowanych opisów smaku.