Skandal we Włoszech: do sprzedaży trafił czerwony ser
We Włoszech nie minął jeszcze skandal z niebieską mozzarellą, gdy do handlu trafił czerwono-różowy ser ricotta. W związku ze znalezieniem tego sera na Sardynii, rozpoczęły się masowe kontrole.
29.07.2010 | aktual.: 29.07.2010 09:10
Karabinierzy ze specjalnej jednostki zajmującej się bezpieczeństwem żywności skonfiskowali - po sygnale od klientki, która taki ser kupiła w supermarkecie w rejonie miasta Olbia - wszystkie znajdujące się tam opakowania ricotty. Ponadto w całych Włoszech zablokowali dostawy z zakładu, w którym czerwona ricotta została wyprodukowana. Nie podano jego nazwy.
Produkt zostanie poddany dokładnym analizom. Na razie nie wiadomo, co jest przyczyną zmiany koloru białego sera, popularnego na włoskich stołach.
Od czerwca w wielu rejonach Włoch w sieciach tanich sklepów znaleziono ogromne ilości wyprodukowanego w Niemczech sera mozzarella, który w chwili otwarcia opakowania, w kontakcie z powietrzem, zmienia kolor na intensywnie niebieski. Powodem jest bakteria, której obecność stwierdzono w serze. Z handlu zostało wycofanych kilka ton niemieckiej, niebieskiej mozzarelli, a sprawa ta wywołała liczne w Italii protesty przeciwko sprowadzaniu tego typowego włoskiego specjału z zagranicy. Prokuratura wszczęła dochodzenie w sprawie "mozzarelli Smurfów", jak jest nazywana przez media.
Okazało się, że do handlu trafiła także partia sera o podobnych właściwościach wyprodukowana w wielkiej włoskiej fabryce nabiału.