Ser casu marzu
Kolejna potrawa nie jest dla wrażliwych żołądków, a czytanie o niej również może spowodować nieprzewidziane reakcje. Mowa tutaj o casu marzu, serze owczym wytwarzanym na Sardynii.
Ma on smak podobny do gorgonzoli, a znany jest z tego, że żyją w nim larwy much. Ser powinien być spożywany z owymi larwami, jeśli zaś są one martwe, może to świadczyć o nieświeżości sera i potencjalnym ryzyku zatruć. Żywe larwy skaczą na wysokość nawet 15 centymetrów, z tego powodu osoby jedzące ser muszą zachować szczególną ostrożność i zakładać specjalne okulary ochronne.
Ser ten przez wiele lat był zakazany w Unii Europejskiej z powodu obaw m.in. iż larwy mogą powodować chorobę zwaną muszycą. Obecnie znaleziono sposób na jego obejście - Casu marzu jest zarejestrowanym produktem regionalnym w Unii Europejskiej.