"Tanie wypełniacze" i wysoka cena. Byli pracownicy McDonald’s ujawniają prawdę o nuggetsach
Byli pracownicy McDonald's postanowili opowiedzieć o tajemnicach i sztuczkach, których używa sieć. Pod lupę wzięli popularną pozycję z restauracyjnego menu, czyli kurczaki McNuggets - podaje portal tz.de.
- Wyjątkową cechą Chicken McNuggets jest to, z czego są zrobione, czyli z mięsa kurczaka. Tymczasem tak nie jest. To jedynie bardzo prosta sztuczka z branży marketingu i komunikacji - wyjaśnia były pracownik PR McDonald's, cytowany przez twórców filmu dokumentalnego stacji ZDF.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Inflacja jednocyfrowa jeszcze w tym roku. Członek RPP: martwi nas inny odczyt
Nuggetsy z McDonald's. Ile zawierają mięsa?
Okazuje się, że nuggetsy nie zawierają nawet 50 proc. mięsa. Ze względu na koszty McDonald’s dodaje jedynie 46 proc. mięsa z piersi kurczaka. Resztę składników stanowią: woda, oleje roślinne (słonecznikowy lub rzepakowy), semolina pszenna, sól, naturalny aromat oraz przyprawy.
Według raportu ZDF, producent pozyskuje 26 proc. mięsa z Niemiec i 74 proc. z innych krajów w Europie.
McDonald's polega na tanich wypełniaczach, ponieważ w ten sposób może zwiększyć zysk na kurczakach McNuggets - cytuje tz.de opinię osoby związanej z siecią fast food.
Dodatkowo cena za nuggetsy jest wysoka. Za sześć sztuk zapłacimy nawet 16,90 zł, za dziewięć sztuk 19,90 zł, a za 20 sztuk - aż 30,90 zł - informuje spottedlublin.pl.
Tak drożeje jedzenie w McDonald's
W 2023 r. produkty w McDonald's znacząco podrożały. Za małą porcję frytek zapłacimy 8,90 zł, za średnią 9,70 zł, a za dużą 9,90 zł. Z kolei za burgery zapłacimy jeszcze więcej. Burger McRoyal dostaniemy w cenie 20,30 zł, Veggie Burger - 20,10 zł, McChicken - 19,40 zł, McCrispy - 20,40 zł, a najpopularniejszy cheeseburger jest w cenie 6,90 zł.
Przedstawiciele sieci tłumaczą podwyżki wysoką inflacją. Cena produktów spożywczych przekłada się na wyższe ceny nuggetsów, frytek czy burgerów.
Spółka podaje, że cena mięsa wołowego była, w porównaniu z rokiem 2021, wyższa o ok. 44 proc., mięsa drobiowego oraz sera o ok. 27 proc., bułek o ok. 30 proc. i frytek o ok. 44 proc. Ogółem, średni wzrost kosztów w 2022 r. wyniósł około 24,6 proc. - czytamy w dlahandlu.pl.