Alkohol
Chociaż walka z gangami produkującymi i sprzedającymi nielegalnie produkowany alkohol przynosi rezultaty, wciąż zdarzają się tragiczne przypadki poważnych zatruć a nawet zgonów. Wszystko przez podrabiane alkohole produkowane ze skażonego spirytusu.
Problem nie jest typowo polską specyfiką, również w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych policja zmaga się z tego typu przestępczością, szczególnie w okresach świątecznych, gdy rośnie konsumpcja i sprzedaż alkoholu.
Co więcej, przestępcy upodobali sobie nie tylko mocne trunki. Jednym z powszechnie podrabianych alkoholi jest również wino. Na półki sklepowe trafia słabej jakości produkt pod etykietami drogich marek.
Amerykańscy eksperci szacują, że pięć procent sprzedawanego w USA wina jest fałszywa, co oznacza straty winiarskiego biznesu w tym kraju rzędu 250 mln dol.
W europejskich winnicach z kolei w ostatnim czasie nagminnym procederem jest dodawanie cukru do wina, a właściwie do winogron, co przyspiesza proces fermentacji, ale psuje jego jakość.