Karagen (E407)
*Nazwa: *karagen
*Kod E: *E407
*Dopuszczalne dzienne spożycie: *nie określono
Karagen jest naturalnym surowcem pochodzenia roślinnego. Ten polisacharyd może pochodzić bądź z wodorostów, bądź też ze chrząstnicy kędzierzawej, krasnorostu określanego jako mech irlandzki.
Wykorzystuje się go w przemyśle spożywczym w charakterze substancji zagęszczającej, a także stabilizującej zawiesiny i emulsje. Jest on używany m.in. w celu zmniejszenia sedymentacji (rozdzielania substancji) kakao, mleka skondensowanego i innych napojów. Karagen jest stosowany również jako czynnik żelujący przy wyrobie dżemów i deserów o zmniejszonej zawartości cukru.
Efekty uboczne stosowania karagenu występują jedynie przy wysokich stężeniach. Może on powodować wzdęcia, które wynikają z fermentacji mikrojelitowej. Przy produkcji żywności nie można stosować karagenów o małej masie cząsteczkowej, gdyż mogą wywołać owrzodzenia jelit.