Koszenila (E120)
*Nazwa: *kwas karminowy, koszenila, karmina
*Kod E: *E120
*Dopuszczalne dzienne spożycie: *5 mg/kg masy ciała
Koszenila to naturalny ciemnoczerwony barwnik pozyskiwany z wysuszonych, zmielonych owadów, zwanych czerwcami kaktusowymi, żyjących w Meksyku. Jeden kilogram koszenili uzyskuje się z około 155 tys. owadów.
Obecnie koszenila jest wciąż szeroko stosowana w przemyśle kosmetycznym do barwienia m.in: cieni do powiek, szamponów i tuszów do rzęs, ale jej zastosowania nie kończą się na kosmetykach. Koszenilą barwi się także napoje alkoholowe, sosy (głównie sos jabłkowy), owocowe nadzienia do ciast, mięsa, wypieki, jogurty i polewy.
Na produkty z koszenilą trzeba jednak uważać. Zanieczyszczenia zawarte w ekstrakcie koszenili mogą powodować wstrząs anafilaktyczny, katar sienny oraz pokrzywkę. Unikać jej powinny osoby, które są uczulone na salicylany oraz astmatycy.