Włosi w szoku. Niebieska mozzarella jednak z Italii
Od końca czerwca, gdy we Włoszech wybuchł skandal z niebieską mozzarellą, Włosi pocieszali się, że ser, który nabiera takiej intensywnej barwy po otwarciu opakowania, pochodzi z Niemiec. Teraz odkryto jednak niebieską mozzarellę wyprodukowaną w Italii.
24.07.2010 | aktual.: 24.07.2010 08:28
"Mozzarellę Smurfów" - jak nazywana jest przez media - wyprodukowaną przez znaną , potężną włoską firmę, znaleziono w Turynie. Opakowania popularnego sera, który po otwarciu zrobił się niebieski, zostały kupione w supermarkecie wielkiej sieci.
W produkcie stwierdzono obecność bakterii Pseudomonas fluorescens, tej samej, która skaziła mozzarellę z Bawarii, sprowadzoną masowo do tanich sieci sprzedaży we Włoszech.
Bakteria ta, wyjaśnili lekarze, zmienia kolor produktu w przypadku, gdy woda, w jakiej jest przetrzymywany, jest zanieczyszczona. Badania laboratoryjne potwierdziły, że niebieska mozzarella przechowywana była w brudnym płynie.
Prowadzący dochodzenie w tej sprawie badają obecnie wątek ewentualnych powiązań między niemieckim producentem nabiału a wielką włoską firmą, specjalizującą się w produktach mlecznych.
Nie wyklucza się, że choć na włoskim opakowaniu widnieje napis, że ser wytworzono "wyłącznie z włoskiego mleka", to jednak jego tańsze zamienniki mogły być sprowadzane z Niemiec. Włoska firma spożywcza stanowczo oświadczyła, że nigdy nie używała żadnych składników z zakładu w Bawarii.
Na razie dochodzeniem w sprawie niemieckiej "mozzarelli blue", której tony trafiły na rynek w Italii, objętych jest 10 osób: dwóch Niemców oraz ośmiu włoskich importerów i dystrybutorów. Ustalono, że niemiecka firma wysłała skażony produkt do sieci tanich supermarketów w kilku krajach Europy.