Wrocławianie rezygnują z cukru i kupują dwa razy więcej słodzików
Pięć złotych za kilogram cukru to dziś i tak atrakcyjna cena. W wielu sklepach, zwłaszcza tych osiedlowych, za opakowanie życzą już sobie 6 zł. Nic dziwnego, że wrocławianie zaczynają szukać słodkich zamienników.
22.03.2011 | aktual.: 22.03.2011 14:28
Sprzedawcy twierdzą, że do łask wraca choćby mniej popularny ostatnio słodzik. - Dwa tygodnie temu pierwszy raz go kupiłam i okazuje się, że wystarcza mi na dłużej niż cukier - mówi Anna Ćwieczkowska, klientka sklepu Alma. - Owszem, nie można go do wszystkiego używać, ale ja i tak głównie słodzę herbatę.
Za 300 tabletek słodzika zapłacimy 3,20 zł, a za duże pudełko, gdzie jest 1200 tabletek - 4,89 zł. Jedna tabletka odpowiada łyżeczce cukru. 1200 tabletek słodzika odpowiada 6 kilogramom cukru. Słodziki nie są jednak polecane przez dietetyków, bo nie dostarczają organizmowi żadnych wartości odżywczych. Kupujemy ich jednak dwa razy więcej niż w ubiegłym roku. - Nasi klienci szukają tańszych rozwiązań. Przy tak wysokiej cenie cukruchętniej kupują inne produkty, ale największą popularnością cieszy się słodzik - mówi Michał Sikora z biura prasowego Tesco Polska.
Konsumenci chętniej kupują droższy produkt, jakim jest cukier trzcinowy. Do tej pory był postrzegany jako luksusowy, zdrowszy od zwykłego, białego cukru. Za cukier trzcinowy zapłacimy 5,99 zł za 500 gramów. - Jest to zdrowy produkt, który ma dużo więcej wartości odżywczych niż biały cukier - mówi Lucyna Michalak, doradca żywieniowy.
Dietetycy radzą jednak, by skorzystać z okazji i z cukru zrezygnować w ogóle. Tak zrobi np. Sandra Nowak. - Odkąd cukier zaczął drożeć, po prostu przestałam go używać - mówi. - Uznałam, że to dobry powód, żeby zacząć się odchudzać na wiosnę.
Jeśli jednak nie mamy na tyle silnej woli, by rezygnować z przyjemności, jaką jest wypicie słodkiej kawy czy herbaty, możemy wybrać cukier z owoców, czyli fruktozę. 400 gramów tego produktu kosztuje w Tesco 8,35 zł. Drogo? Tylko pozornie. Używa się go prawie o połowę mniej niż białego cukru. - A warto pamiętać, że fruktoza jest naturalnym sposobem słodzenia i nie podnosi poziomu cukru w organizmie - przekonuje doradca żywieniowy Lucyna Michalak.
Do łask wróciły również miody, dżemy i syropy do słodzenia herbaty. Te produkty, oprócz cukru, dostarczają nam dodatkowych walorów smakowych. Do wyboru są syropy o smaku wiśni, truskawki, porzeczek, malin, ale także z dodatkiem żurawiny, cynamonu czy kwiatu lipy. Cena takiej słodkości to 3,90 zł za 500 mililitrów.
Znacznie droższe są miody. W sklepie Carrefour za kilogram miodu zapłacimy ponad 39 zł. W Tesco znajdziemy już duży słoik za 26zł. Można kupić jednak mniejsze opakowanie. Najtańszy miód kupimy po 7,60 zł za 440 g (miód wielokwiatowy).
Najdroższą przyjemnością został cukier kandyzowany, który kosztuje 9,99 zł za 500 gramów. Nie ma szczególnych wartości odżywczych, ale ma doceniane walory wizualne.