Wszystkie smaki McDonald's
Krewetki, owsianka, falafel, makaron. Nie, to nie propozycja potraw z baru "1000 i jedno danie", a dania występujące w McDonaldach na całym świecie.
Zobacz ciekawe i często unikatowe produkty McDonalda, których nie kupimy w Polsce. Czy warto dla nich udać się za granicę?
Wszystkie smaki McDonald's
Krewetki, owsianka, falafel, makaron. Nie, to nie propozycja potraw z baru "1000 i jedno danie", a dania występujące w McDonaldach na całym świecie.
Zobacz ciekawe i często unikatowe produkty McDonalda, których nie kupimy w Polsce. Czy warto dla nich udać się za granicę?
Ćwierćfunciak z serem
VINCENT: Czy wiesz, jak nazywają Ćwierćfunciaka z Serem w Paryżu?
JULES: Nie nazywają go Ćwierćfunciakiem z Serem?
VINCENT: Nie, oni tam mają system metryczny, za cho*erę nie wiedzą co to Ćwierćfunciak z Serem.
JULES: To jak go tam nazywają?
VINCENT: Royale z Serem.
(_ Pulp Fiction _, 1994)
Ćwierćfunciak z Serem, bądź - pod nazwą jaką go znamy w krajach z systemem metrycznym - Royale z Serem to jeden z najbardziej rozpowszechnionych na świecie produktów sprzedawanych w restauracjach sieci McDonald's. W różnych częściach świata ma on różną nazwę, jednak skład tego dania praktycznie pozostaje niezmieniony, niezależnie od tego, w jakim miejscu globu aktualnie się znajdujemy.
Hamburger powstaje z mięsa wołowego, a podawany jest w bułce z ogórkami, cebulą, keczupem oraz musztardą. Dodatkowo w wersji z serem dodawane są jego dwa plasterki.
A w Paryżu na Ćwierćfunciaka z serem tak naprawdę mówią "Quart de Livre avec fromage".
Bubur Ayam (Indonezja)
Bubur Ayam (w skrócie Buryam) to indonezyjska potrawa conjee z kurczaka (conjee to rodzaj ryżowej owsianki lub kleiku). Do poszatkowanych fragmentów drobiowych dorzuca się posiekaną zieloną cebulę, szalotki, selera czy smażone kiełki fasoli, a całość podaje się właśnie na conjee.
McDonald's zaadaptował tę popularną w Indonezji potrawę do swoich restauracji. W kraju tym znajdziemy również inne, niespotykanie nigdzie indziej dania, jak McSatay (hamburger z sosem satay) czy Beef Prosperity Burger (co można przetłumaczyć: Wołowy Burger Dobrobytu), sprzedawany jednak tylko w okolicach chińskiego Nowego Roku.
Kiwiburger (Nowa Zelandia)
Kiwi to popularna na całym świecie... nazwa mieszkańców Nowej Zelandii. Nazwa pochodzi oczywiście od ptaka-nielota kiwi, który jest narodowym symbolem tego kraju. Nic więc dziwnego, że McDonalds wprowadził na ten rynek rodzaj burgera o nazwie Kiwiburger.
Kiwiburger to wołowy kotlet podawany w tostowanej bułce ze smażonym jajkiem, burakami, pomidorami, sałatą, serem, cebulą, a polany musztardą i keczupem. Został wprowadzony w Nowej Zelandii po raz pierwszy w 1991 roku. Do dzisiaj znikał z menu już czterokrotnie i za każdym razem wracał, po raz ostatni w 2011 roku.
Odmiana Kiwiburgera bez jajka sprzedawana była w Australii pod nazwą McOz (ozzie to nazwa mieszkańca Australii).
Bulgogi Burger (Korea Południowa)
Oryginalne danie bulgogi, bardzo popularne w kuchni koreańskiej, składa się z cienko pokrojonej w paski wołowiny, marynowanej przez minimum 2 godziny w sosie sojowym z dodatkiem czosnku, soli, cukru, oleju sezamowego, cebuli oraz sezamu. Opcjonalnie dodaje się czasami mirin (słodkie sake) oraz marchew. Tak przyrządzone mięso piecze się następnie na grillu.
Przepis ten stał się podstawą do stworzenia specjalnego sosu bulgogi, który jest elementem południowokoreańskiego burgera. Kotlet wieprzowy jest marynowany w tym sosie, a później podawany z sałatą, pomidorami, cebulą, a czasami z serem.
Poza tym daniem, Koreańczycy z Południa mogą skosztować innych frykasów z McDonalda, jak affogato (kulka lodów waniliowych polana gorącym espresso) czy McFlurry z zielonej herbaty. Popularnym deserem jest również Patbingsu, deser na bazie kruszonego lodu i słodkich fasolek azuki, podawany często z lodami, mrożonym jogurtem, owocami i sokami owocowymi, ciastkami ryżowymi czy nawet płatkami kukurydzianymi.
McArabia (Maroko)
McArabia to bardzo popularna w krajach arabskich kanapka McDonalda. Można ją znaleść także w niemal wszystkich krajach Bliskiego Wschodu (za wyjątkiem Izraela). Jest szczególnie popularna w Maroku, Zjednoczonych Emiratach Arabskich oraz Arabii Saudyjskiej.
Kanapka ta występuje w dwóch wariantach - grillowany kurczak oraz grillowana kofta (wołowina z przyprawami). W jednym czy drugim przypadku podawane są z sałatą, pomidorami, cebulą i majonezem czosnkowym wewnątrz chleba pita.
McDonald's wypuszczając tę kanapkę w 2003 roku przeprowadził olbrzymią kampanię reklamową, skupiając się głównie na arabskim rodowodzie tego produktu. I opłaciło się.
McNoodles (Austria)
Wszyscy wiemy, że makarony są popularne np. w krajach azjatyckich czy we Włoszech. I dlatego McDonald's postanowił wprowadzić swoją nową potrawę o nazwie McNoodles na... rynek austriacki.
Nowy produkt pojawi się w restauracjach tej sieci na terenie całej Austrii już 20 września. Na początku będzie dostępny jedynie przez 2-3 miesiące. Rzecznik austriackiego McDonalda Ursula Riegel podkreśla, że teoretycznie produkt może trafić do menu na stałe.
To kolejny po bubble tea azjatycki produkt wprowadzony przez McDonalda w tym kraju.
McFalafel (Egipt)
Kiedy w 2001 roku McDonald wprowadził do swoich restauracji w Egipcie kanapkę McFalafel, nikt nie przypuszczał, że stanie się ona tak wielkim przebojem. Tylko w pierwszych dwóch tygodniach rozeszło się ponad 1 milion sztuk tego dania.
Kanapka składa się z przyprawionego, smażonego w głębokim tłuszczu miksu fasoli, pomidora, sałaty i sosu tahina w bułce.
McDonald's próbował wprowadzić ten produkt do Izraela, ale po premierze w styczniu 2011 roku wycofał ją po niecałych sześciu miesiącach.
McMarry Me (Austria)
Austriacy mają jeszcze jeden produkt, który może przyciągnąć niejednego zakochanego amatora fast-foodów. Kanapka o nazwie McMarry Me (McWyjdź za mnie) z pewnością może zostać wykorzystana do interesujących, aczkolwiek dość niekonwencjonalnych zaręczyn.
Kanapka kusi trzema porcjami wołowiny, przełożonej żółtym serem, keczupem, czerwoną cebulą oraz sałatą lodową.
Shirmp Burger (Tajlandia)
Odejdźmy teraz od nieco tradycyjnych burgerów z wołowiny i przenieśmy się do Tajlandii, gdzie natrafimy na Karaibski Burger Krewetkowy w bułce z pieczywa ryżowego. To dopiero początek niecodziennych potraw w tym kraju.
Miłośnicy zup skosztują zupy kukurydzianej, a fani deserów spróbują ciastek o smaku... brokułów i sera, włoskiego kurczaka czy szpinaku.
Znajdziemy tam również specjalny Samurai Pork Burger (samurajski burger wieprzowy) z sosem teriyaki, sałatą oraz majonezem.
Teriyaki Burger (Japonia)
A jak już mówimy o sosie teriyaki, w Kraju Kwitnącej Wiśni jedną z podstawowych kanapek jest Teriyaki Burger. Znajdziemy tam wieprzowinę, majonez, sałatę i - co oczywiste - sos teriyaki.
W Japonii występuje mnogość specyficznych produktów w restauracjach McDonalda. Smakosze skosztują m.in. Shaka Shaka Chicken (kawałki kurczaka w papierowej kopercie z przyprawami, które należy wymieszać w torebce, trzęsąc nią), Gratin Korokke Burger (kanapka z tłuczonymi ziemniakami z krewetkami, makaronem, posiekaną kapustą i sosem katsu) czy napój shake o smaku zielonej herbaty.
Skusicie się?
A to Polska właśnie
W Polsce również mieliśmy na przestrzeni lat do czynienia z ciekawymi i dość intrygującymi potrawami. Obecnie w ofercie znajduje się WieśMac, czyli wołowina z cebulą, sałatą, serem, musztardą oraz sosem chrzanowym.
Klienci McDonald's mogli w przeszłości napełnić swoje brzuchy m.in. takimi produktami jak Kanapka Zbójnicka (wołowina z plackiem ziemniaczanym, serem, bekonem i specjalnym sosem, podawanym na pieczywie cebulowym) czy Kanapka Góralska (z serem cheddar oraz sosem fondue w bułce ciabatta.
Nie przyjęły się takie eksperymenty kulinarne jak McKiełbasa (kanapka z grubymi plastrami kiełbasy zamiast wołowiny) czy Kurczak Po Grecku (kotlet z kurczaka w tartej bułce z sałatą, pomidorami, zieloną papryką i ranch dressingiem w dużej bułce ciabatta.