3. Kotlin
Odsetek głosów: 11 proc.
Skład: Pomidory (136 g / 100g ketchupu łagodnego; 120 g /100 g ketchupu pikantnego), woda, cukier, substancja zagęszczająca: acetylowany adypinian diskrobiowy, sól, regulator kwasowości: kwas octowy, naturalny aromat (w wersji łagodnej: zawiera seler, w wersji pikantnej zawiera wzmacniacz smaku - glutaminian sodu i alergeny gorczycę i gluten), substancja konserwująca - benzoesan sodu.
Na najniższym podium rankingu znalazł się keczup Kotlin. Marka ta zajęła również trzecie miejsce w naszym teście pod względem ceny.
Producent keczupów marki Kotlin - Agros Nova wyjaśnia sukces swojej marki wysoką jakością składników, innowacyjnością receptur i wprowadzaniem na rynek nowości. Od 2006 r. pod marką Kotlin pojawiło się 18 wariantów smakowych.
Uwzględniony przez nas w badaniu standardowy keczup Kotlin zawiera w składzie substancje zagęszczające i konserwujące.