2. Włocławek
Odsetek głosów: 20 proc.
Opakowanie szklane - skład: Pomidory (163 g / 100 g ketchupu), woda, cukier, przeciery z selera i cebuli, substancja zagęszczająca - acetylowany adypinian diskrobiowy, sól, ocet, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, przyprawy, substancja konserwująca benzoesan sodu.
Opakowanie plastikowe - skład: Pomidory (163 g / 100 g ketchupu), woda, cukier, przeciery z selera i cebuli, substancja zagęszczająca - acetylowany adypinian diskrobiowy, sól, ocet, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, przyprawy, substancja konserwująca benzoesan sodu.
Zdecydowane drugie miejsce rankingu przypadło w udziale keczupowi Włocławek, również wytwarzanemu przez Agros Nova. Była to tez bez wątpienia marka najczęściej wymieniana w komentarzach internautów. Prawdopodobnie na duże zainteresowanie marka wpłynęło niedawne zamknięcie włocławskiej fabryki i przeniesienie produkcji do Łowicza.
Jak twierdzi Agros Nova, Włocławek to marka kultowa. - To zasługa niezmiennego od lat, tradycyjnego i specyficznego smaku ketchupu, który wynika z dodatku przecierów warzywnych z cebuli i selera. Wielu konsumentom smak ten kojarzy się z czasami dzieciństwa - czytamy w nadesłanym na prośbę WP komentarzu.
Według informacji podanych na etykiecie wersja ze słoika nie posiada konserwantów, w przeciwieństwie do tej z plastikowej butelki. Jak tłumaczy Agros Nova związane jest to z odmiennym procesem pasteryzacji. Keczup do plastiku jest wlewany po wystudzeniu, co powoduje utratę sterylnej atmosfery.