1. Pudliszki
Odsetek głosów: 28 proc.
Skład: Pomidory (193 g / 100g ketchupu łagodnego; 183 g /100 g ketchupu pikantnego), cukier, ocet, sól, skrobia modyfikowana, aromaty naturalne. W wersji pikantnej dodatkowo: przyprawy.
Najlepszym keczupem według czytelników Wirtualnej Polski są Pudliszki. Głos za tą marką oddała prawie jedna trzecia internautów. Co ciekawe dane z naszej ankiety dobrze korelują się z wynikami sprzedaży. Według informacji uzyskanej od producenta Pudliszek, udział tej marki w rynku keczupów wynosi ponad 28 proc.
- Ketchup Pudliszki zawdzięcza swój prawdziwie pomidorowy smak dużej ilości pomidorów użytych w produkcji - na 100 g naszego ketchupu przypada ponad 190 g pomidorów - mówi Marzena Więckowska, rzeczniczka prasowa firmy HJH Polska. - Zresztą marka Pudliszki pasję do pomidorów i ketchupu pielęgnuje już od ponad 90 lat - wszystko wskazuje bowiem na to, że to właśnie Pudliszki, jako pierwsze w Polsce, rozpoczęły produkcję ketchupu już w latach 20-tych XX wieku - dodaje.
Rzeczywiście, jak zauważyliśmy w zeszłotygodniowym teście, Pudliszki miały największą zawartość pomidorów spośród zbadanych keczupów. Jeśli chodzi o skład, przyczepić można się do zagęstnika (skrobia modyfikowana) i dużej zawartości kalorii. Widać jednak, że co trzeciemu Polakowi to nie przeszkadza.