3. Hellmann?s Babuni
Popularność: 7 proc. Skład: olej roślinny, woda, żółtko jaja kurzego 4%, cukier, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, aromaty, przyprawy), sól, skrobia modyfikowana, aromat, przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa EDTA), barwnik (beta-karoten). Wartość odżywcza w 100 g: 590 kcal, białko 0,7 g, węglowodany 4,5 g, tłuszcz 64 g. Producent: Unilever Polska Sp z o.o. Cena: 1,77 zł / 100 ml (opakowanie 225 ml)
"Król majonezu" znalazł się ex aequo na najniższym stopniu podium.
Produkt Hellmann's ma w składzie nieco mniej tłuszczu niż produkt Mosso. Żółtka jaj stanowią 4% zawartości choć, jak podkreślono na etykiecie, żółtka pochodzą od kur z chowu ściółkowego.
Majonez Babuni posiada kilka sztucznych dodatków, a zastosowany przeciwutleniacz - sól wapniowo-disodowa EDTA - to po prostu pełna nazwa dobrze znanego z większości majonezów E385.