3. Kętrzyński
Popularność: 7 proc. Skład: Olej roślinny rzepakowy 63%, woda, musztarda (ocet spirytusowy, gorczyca, sól, ekstrakt przypraw), żółtka jaj 6%, cukier, substancje zagęszczające: guma guar, guma ksantanowa. Wartość odżywcza w 100 g: 617 kcal, białko 1,7 g, węglowodany 3,1 g, tłuszcz 66,4 g. Producent: "Majonezy" Spółdzielnia Pracy Produkcyjno-Handlowa w Kętrzynie Cena: 1,68 zł / 100 g (opakowanie 220 ml)
Na tym samym miejscu co Hellmannâs Babuni znalazł się majonez Kętrzyński. Jednak pod względem składu bije konkurenta na głowę.
Warto podkreślić, że Majonez Kętrzyński nie zawiera konserwantów, za to posiada drugą najwyższą w zestawieniu zawartość żółtek jaj.
Minusem składu są natomiast zagęstniki, których nie ma w lepszych jakościowo produktach. Dzięki nim produkt może mieć mniej tłuszczu i kalorii.