Wzrośnie podatek na usługi gastronomiczne w Polsce

Rząd przygotowuje projekty ustaw, które podniosą stawki podatku na usługi gastronomiczne z 7 do 22 proc. Eksperci ostrzegają, że branży, która i tak jest w trudnej sytuacji, grozi całkowita zapaść.

Wzrośnie podatek na usługi gastronomiczne w Polsce
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

_ Zamiary polskiego rządu, związane z podniesieniem obowiązującej na usługi gastronomiczne stawki VAT z 7 do 22 proc. nie mogły się pojawić w gorszym momencie. W wyniku kryzysu znacznie zmniejszyły się wydatki konsumpcyjne. Polski rząd powinien wzorować się na francuskim modelu regulującym kwestie podatku VAT _ - mówi Mo Mokhtar, dyrektor zarządzający Pasiony Group, angielskiej firmy konsultingowej specjalizującej się w branży gastronomicznej.

Francuski rząd zwyciężył w długiej kampanii dotyczącej obniżenia stawki podatku VAT w branży gastronomicznej z 19,6 proc. do 5,5 proc. Odbyło się to w zgodzie z regulacjami europejskimi, jako że gastronomia włączona została do zestawu usług, w których obowiązywać mogą lokalne przepisy fiskalne. Zmiany w prawie, związane z pomocą w czasie światowego kryzysu gospodarczego, obowiązują we wszystkich krajach UE.

Wraz z obniżeniem podatku VAT, francuscy operatorzy gastronomiczny zobowiązali się do stworzenia dodatkowych 40 tys. miejsc pracy w ciągu najbliższych dwóch lat. Mo Mokhtar twierdzi, że polska branża gastronomiczna kurczy się z powodu zmniejszonych wydatków konsumpcyjnych. Znaczny wzrost VAT postawi polskich operatorów gastronomicznych przed dwiema możliwościami: przerzuceniem kosztów większego podatku na klientów, co jest mało prawdopodobne, lub zastosowania środków oszczędnościowych, czyli zwolnień pracowników.

Niezależne badania przeprowadzone przez francuską branżę gastronomiczną w związku ze zmniejszeniem podatku VAT wykazały silny wzrost liczby klientów oraz zwiększenie częstotliwości wizyt. Najnowsze badania wykazały wzrost francuskiej gospodarki o 0,3 proc.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)