Trwa ładowanie...
d437cg7

Zakażone mięso w Europie? Kontrole o coraz niższych standardach

Europejscy inspektorzy kontrolujący jakość mięsa nie mają wątpliwości - standardy badań są coraz niższe, a to zagraża zdrowiu i życiu konsumentów.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Standardy kontroli jakości mięsa w Europie są coraz niższe
Standardy kontroli jakości mięsa w Europie są coraz niższe (Getty Images, Fot: Amilcar Orfali)
d437cg7

Według Europejskiej Wspólnoty Roboczej ds. Kontroli Żywności i Ochrony Konsumentów (EFWFC) jest coraz większy problem z zachowaniem odpowiednich standardów kontroli mięsa.

Czytaj więcej: Nowe oznaczenia mięsa, nadchodzą zmiany

''The Guardian'' cytuje organizacje i zwraca uwagę na zmianę zasad w kontroli wieprzowiny. w 2014 roku Komisja Europejska ustaliła, że nowe kontrole odbywać się będą w sposób wizualny.

d437cg7

Czytaj więcej: Tanie mięso już jedzie do Polski. ASF w Niemczech

Oznacza to, że inspektorzy nie wycinają węzłów chłonnych ze świńskich głów, a to w nich można wykryć zmiany, które potem przełożą się na jakość mięsa i jego zdatność do spożycia.

Jest decyzja SN ws. dezubekizacji. Prof. Łętowska: krok w dobrą stronę

Komisja Europejska stwierdza jednak, że problemu nie ma, a unijne kontrole i standardy bezpieczeństwa żywności są najwyższe na świecie. Również organizacja odpowiedzialna za standardy żywności w Wielkiej Brytani (FSA) podkreśla, że gdy realne zagrożenie się pojawiło, od razu by zareagowano.

Czytaj więcej: Szokujące wyniki kontroli w restauracji. Mięso czy ryba?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d437cg7

Podziel się opinią

Share
d437cg7
d437cg7