Zakażone mięso w Europie? Kontrole o coraz niższych standardach

Europejscy inspektorzy kontrolujący jakość mięsa nie mają wątpliwości - standardy badań są coraz niższe, a to zagraża zdrowiu i życiu konsumentów.

Standardy kontroli jakości mięsa w Europie są coraz niższe
Standardy kontroli jakości mięsa w Europie są coraz niższe
Źródło zdjęć: © Getty Images | Amilcar Orfali
Natalia Kurpiewska

17.09.2020 11:43

Według Europejskiej Wspólnoty Roboczej ds. Kontroli Żywności i Ochrony Konsumentów (EFWFC) jest coraz większy problem z zachowaniem odpowiednich standardów kontroli mięsa.

''The Guardian'' cytuje organizacje i zwraca uwagę na zmianę zasad w kontroli wieprzowiny. w 2014 roku Komisja Europejska ustaliła, że nowe kontrole odbywać się będą w sposób wizualny.

Oznacza to, że inspektorzy nie wycinają węzłów chłonnych ze świńskich głów, a to w nich można wykryć zmiany, które potem przełożą się na jakość mięsa i jego zdatność do spożycia.

Komisja Europejska stwierdza jednak, że problemu nie ma, a unijne kontrole i standardy bezpieczeństwa żywności są najwyższe na świecie. Również organizacja odpowiedzialna za standardy żywności w Wielkiej Brytani (FSA) podkreśla, że gdy realne zagrożenie się pojawiło, od razu by zareagowano.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (1)