Trwa ładowanie...

Zakażone mięso w Europie? Kontrole o coraz niższych standardach

Europejscy inspektorzy kontrolujący jakość mięsa nie mają wątpliwości - standardy badań są coraz niższe, a to zagraża zdrowiu i życiu konsumentów.

Share
Standardy kontroli jakości mięsa w Europie są coraz niższe
Standardy kontroli jakości mięsa w Europie są coraz niższeŹródło: Getty Images, Fot: Amilcar Orfali
d20pwjj

Według Europejskiej Wspólnoty Roboczej ds. Kontroli Żywności i Ochrony Konsumentów (EFWFC) jest coraz większy problem z zachowaniem odpowiednich standardów kontroli mięsa.

''The Guardian'' cytuje organizacje i zwraca uwagę na zmianę zasad w kontroli wieprzowiny. w 2014 roku Komisja Europejska ustaliła, że nowe kontrole odbywać się będą w sposób wizualny.

d20pwjj

Oznacza to, że inspektorzy nie wycinają węzłów chłonnych ze świńskich głów, a to w nich można wykryć zmiany, które potem przełożą się na jakość mięsa i jego zdatność do spożycia.

Jest decyzja SN ws. dezubekizacji. Prof. Łętowska: krok w dobrą stronę

Komisja Europejska stwierdza jednak, że problemu nie ma, a unijne kontrole i standardy bezpieczeństwa żywności są najwyższe na świecie. Również organizacja odpowiedzialna za standardy żywności w Wielkiej Brytani (FSA) podkreśla, że gdy realne zagrożenie się pojawiło, od razu by zareagowano.

d20pwjj
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d20pwjj

Podziel się opinią

Share
d20pwjj
d20pwjj