Trwa ładowanie...
d3a9c7q

Zamknęłam burgery z sieci fast-food w pojemnikach. Co miesiąc będę sprawdzać, jak wyglądają

Trzy burgery z popularnych sieci fast-food oraz jedno danie obiadowe - te smakołyki zamknęłam w identycznych pojemnikach i co miesiąc będę zdawała sprawozdanie z tego, co dzieje się z jedzeniem. Szaleństwo? Czego nie robi się w ramach nauki i wewnętrznej ciekawości.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Tak wygląda jedzenie w pierwszym dniu mojego eksperymentu.
Tak wygląda jedzenie w pierwszym dniu mojego eksperymentu. (WP.PL, Fot: Agata Wołoszyn)
d3a9c7q

Jakiś czas temu hitem w internecie stało się zdjęcie burgera z McDonald’s kupionego… 10 lat temu. W 2009 r. mieszkaniec Islandii Hjörtur Smárason kupił zestaw w tej sieci i zamiast zjeść, postanowił go przechować. Słyszał plotki, że tego typu jedzenie się nie psuje, dlatego chciał to sprawdzić. Rezultat? Po 10 latach burger wygląda prawie jak nowy i mimo starości ma się całkiem dobrze.

snotrahouse.com
Podziel się

Ten eksperyment wydał mi się na tyle ciekawy, że postanowiłam spróbować zrobić coś podobnego. Nie gwarantuję, że będę trzymała w domu jedzenie przez 10 lat, ale na pewno szybko się go nie pozbędę.

d3a9c7q

Czytaj także: Tajemnicze "buźki" przy kasach w Biedronce. Możesz ocenić obsługę

Kupiłam trzy burgery z najpopularniejszych sieci fast-food: McDonald’s, KFC oraz Burger King. Starałam się, by były do siebie podobne, jeżeli chodzi o skład, chociaż oczywiście nie da się tego wykonać w 100 proc. Niestety na stronach internetowych restauracji nie ma podanego dokładnego wykazu składników sprzedawanych dań. Mimo wszystko do eksperymentu wybrałam trzy mięsne burgery w bułkach.

Dla porównania jako zdrowszą alternatywę wykorzystałam przygotowaną przez siebie typowo obiadową potrawę - ziemniaki i kotlet schabowy.

WP.PL
Podziel się
d3a9c7q

Oglądaj także: W sklepie sprzedają fioletowe chipsy. Wiemy, skąd ten kolor

Do czterech takich samych pojemników włożyłam pojedynczo burgery oraz danie obiadowe. Szczelnie zamknęłam i odstawiłam.

Od teraz tylko czas będzie miał wpływ na wyniki tego doświadczenia.

d3a9c7q

Postanawiam co miesiąc obserwować wygląd moich potraw. Czy pojawi się na nich pleśń? Które danie zepsuje się najszybciej? Będę starała się znaleźć odpowiedzi na te pytania i opisywać je w kolejnych artykułach. Wyniki będę konsultowała z ekspertami.

WP.PL
Podziel się

Czytaj także: Burger King startuje z burgerami roślinnymi w Europie. Dostępne również w Polsce

Jestem bardzo ciekawa, co stanie się z jedzeniem za miesiąc. Jeżeli też macie w sobie nutkę zainteresowania tym tematem, to zachęcam do śledzenia moich kolejnych artykułów.

d3a9c7q
WP.PL
Podziel się

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Podziel się opinią

Share

d3a9c7q

d3a9c7q
d3a9c7q