ycipk-t3frwe

Zamknęłam burgery z sieci fast-food w pojemnikach. Co miesiąc będę sprawdzać, jak wyglądają

Trzy burgery z popularnych sieci fast-food oraz jedno danie obiadowe - te smakołyki zamknęłam w identycznych pojemnikach i co miesiąc będę zdawała sprawozdanie z tego, co dzieje się z jedzeniem. Szaleństwo? Czego nie robi się w ramach nauki i wewnętrznej ciekawości.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Tak wygląda jedzenie w pierwszym dniu mojego eksperymentu.
Tak wygląda jedzenie w pierwszym dniu mojego eksperymentu. (WP.PL, Fot: Agata Wołoszyn)
ycipk-t3frwe

Jakiś czas temu hitem w internecie stało się zdjęcie burgera z McDonald’s kupionego… 10 lat temu. W 2009 r. mieszkaniec Islandii Hjörtur Smárason kupił zestaw w tej sieci i zamiast zjeść, postanowił go przechować. Słyszał plotki, że tego typu jedzenie się nie psuje, dlatego chciał to sprawdzić. Rezultat? Po 10 latach burger wygląda prawie jak nowy i mimo starości ma się całkiem dobrze.

snotrahouse.com
Podziel się

Ten eksperyment wydał mi się na tyle ciekawy, że postanowiłam spróbować zrobić coś podobnego. Nie gwarantuję, że będę trzymała w domu jedzenie przez 10 lat, ale na pewno szybko się go nie pozbędę.

ycipk-t3frwe

Czytaj także: Tajemnicze "buźki" przy kasach w Biedronce. Możesz ocenić obsługę

Kupiłam trzy burgery z najpopularniejszych sieci fast-food: McDonald’s, KFC oraz Burger King. Starałam się, by były do siebie podobne, jeżeli chodzi o skład, chociaż oczywiście nie da się tego wykonać w 100 proc. Niestety na stronach internetowych restauracji nie ma podanego dokładnego wykazu składników sprzedawanych dań. Mimo wszystko do eksperymentu wybrałam trzy mięsne burgery w bułkach.

Dla porównania jako zdrowszą alternatywę wykorzystałam przygotowaną przez siebie typowo obiadową potrawę - ziemniaki i kotlet schabowy.

WP.PL
Podziel się
ycipk-t3frwe

Oglądaj także: W sklepie sprzedają fioletowe chipsy. Wiemy, skąd ten kolor

Do czterech takich samych pojemników włożyłam pojedynczo burgery oraz danie obiadowe. Szczelnie zamknęłam i odstawiłam.

Od teraz tylko czas będzie miał wpływ na wyniki tego doświadczenia.

ycipk-t3frwe

Postanawiam co miesiąc obserwować wygląd moich potraw. Czy pojawi się na nich pleśń? Które danie zepsuje się najszybciej? Będę starała się znaleźć odpowiedzi na te pytania i opisywać je w kolejnych artykułach. Wyniki będę konsultowała z ekspertami.

WP.PL
Podziel się

Czytaj także: Burger King startuje z burgerami roślinnymi w Europie. Dostępne również w Polsce

Jestem bardzo ciekawa, co stanie się z jedzeniem za miesiąc. Jeżeli też macie w sobie nutkę zainteresowania tym tematem, to zachęcam do śledzenia moich kolejnych artykułów.

ycipk-t3frwe
WP.PL
Podziel się

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Finanse
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-t3frwe

ycipk-t3frwe
ycipk-t3frwe