Zamyka się kultowy bar w Zakopanem. Był lubiany przez turystów

Bar "U Słonia" działał na terenie Zakopanego od ponad dekady. Jednak właściciele podjęli decyzję o zamknięciu biznesu m.in z powodu wysokiego czynszu. Bar jednak nie znika całkowicie, gdyż przenosi się do innego miasta.

Bar "U Słonia" znika z ZakopanegoBar "U Słonia" znika z Zakopanego
Źródło zdjęć: © East News | Paweł Murzyn

Jak podaje "Tygodnik Podhalański", kultowy bar "U Słonia", znany z domowego jedzenia w przystępnych cenach, oficjalnie zakończył swoją działalność pod Giewontem. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To straszy Polaków na zakupach. "Niech mi pan nawet nic nie mówi"

To koniec lubianego baru pod Giewontem

Już w listopadzie zeszłego roku na drzwiach baru pojawiła się kartka z napisem: "Bar chwilowo nieczynny". Wielu miało nadzieję, że to jedynie krótka przerwa. Niestety, na początku tego roku na profilu społecznościowym baru "U Słonia" pojawiła się oficjalna wiadomość, że po 12 latach działalności w Zakopanem bar został zamknięty na stałe. 

Jak tłumaczą właściciele w rozmowie z portalem, już od dłuższego czasu szukali większego lokalu, aby móc pomieścić wszystkich klientów.Zakopanem znalezienie odpowiedniego lokalu okazało się jednak niemożliwe. Głównie ze względu na bardzo wysokie czynsze.

Dobra informacja jest taka, że bar przenosi się do Nowego Targu. "Dla wszystkich którzy tęsknią za kuchnią Słonia, zapraszamy do naszego lokalu w Nowym Targu U Słonia 2.0" - czytamy we wpisie na Facebooku.

– Już mieliśmy wielu klientów, którzy właśnie z Zakopanego do nas przyjechali. Dlatego wiemy że to nie jest kawał drogi – mówiła portalowi Ewa Sobota, właścicielka baru.

Kultowa piekarnia Pochopień zamyka się po 78 latach

Wysokie koszty, choć nie tylko, przesądziły o zamknięciu także piekarni Pochopień w Krakowie. Jak pisaliśmy w WP Finanse, jeden ze współwłaścicieli zakładu Jacek Pochopień przyznał, że decyzja zapadła z powodu splotu kilku czynników - pogarszającego się stanu zdrowia, rosnących cen prądu i gazu, a także z powodu problemów ze znalezieniem wyspecjalizowanych pracowników.

Założycielem piekarni był mistrz piekarski i cukierniczy Jan Pochopień. Zakład otrzymał m.in. złotą honorową odznakę Bractwa Kurkowego, które od czasów średniowiecza jest blisko związane z Cechem Piekarzy w Krakowie. Wraz z biegiem czasu biznes prowadziły kolejne pokolenia, korzystając z klasycznych receptur.

Wybrane dla Ciebie
Personel sprzątający szpitala stracił dodatki. "Straszą zwolnieniami"
Personel sprzątający szpitala stracił dodatki. "Straszą zwolnieniami"
Skarbówka sprzedaje auta. Do wzięcia popularny Ford za 4 tys. zł
Skarbówka sprzedaje auta. Do wzięcia popularny Ford za 4 tys. zł
Nachodzą domowników i "kontrolują" panele. Urząd wydał komunikat
Nachodzą domowników i "kontrolują" panele. Urząd wydał komunikat
Ile trzeba zarabiać, by być bogatym w Polsce? Oto kwoty
Ile trzeba zarabiać, by być bogatym w Polsce? Oto kwoty
Powiesili kartki we włoskich kawiarniach. Dają klientom 15 minut
Powiesili kartki we włoskich kawiarniach. Dają klientom 15 minut
Okradała sąsiadkę miesiącami. Metodą "na salami" zabrała 19 tys. zł
Okradała sąsiadkę miesiącami. Metodą "na salami" zabrała 19 tys. zł
Wygrał w Eurojackpot ponad 54 mln euro. Oto gdzie kupił los
Wygrał w Eurojackpot ponad 54 mln euro. Oto gdzie kupił los
Kalendarz adwentowy z energetykami od Red Bulla. W sieci zawrzało
Kalendarz adwentowy z energetykami od Red Bulla. W sieci zawrzało
Choinki w marketach za 50 zł. Tak można się naciąć
Choinki w marketach za 50 zł. Tak można się naciąć
Biedronka zmienia godziny otwarcia. Ważny komunikat dla klientów
Biedronka zmienia godziny otwarcia. Ważny komunikat dla klientów
Kurierzy DPD oburzeni. Chodzi o pracę w Wigilię
Kurierzy DPD oburzeni. Chodzi o pracę w Wigilię
Boom na nieruchomości w Hiszpanii. Polacy otarli się o rekord
Boom na nieruchomości w Hiszpanii. Polacy otarli się o rekord