Zamyka się kultowy bar w Zakopanem. Był lubiany przez turystów

Bar "U Słonia" działał na terenie Zakopanego od ponad dekady. Jednak właściciele podjęli decyzję o zamknięciu biznesu m.in z powodu wysokiego czynszu. Bar jednak nie znika całkowicie, gdyż przenosi się do innego miasta.

Bar "U Słonia" znika z ZakopanegoBar "U Słonia" znika z Zakopanego
Źródło zdjęć: © East News | Paweł Murzyn

Jak podaje "Tygodnik Podhalański", kultowy bar "U Słonia", znany z domowego jedzenia w przystępnych cenach, oficjalnie zakończył swoją działalność pod Giewontem. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To straszy Polaków na zakupach. "Niech mi pan nawet nic nie mówi"

To koniec lubianego baru pod Giewontem

Już w listopadzie zeszłego roku na drzwiach baru pojawiła się kartka z napisem: "Bar chwilowo nieczynny". Wielu miało nadzieję, że to jedynie krótka przerwa. Niestety, na początku tego roku na profilu społecznościowym baru "U Słonia" pojawiła się oficjalna wiadomość, że po 12 latach działalności w Zakopanem bar został zamknięty na stałe. 

Jak tłumaczą właściciele w rozmowie z portalem, już od dłuższego czasu szukali większego lokalu, aby móc pomieścić wszystkich klientów.Zakopanem znalezienie odpowiedniego lokalu okazało się jednak niemożliwe. Głównie ze względu na bardzo wysokie czynsze.

Dobra informacja jest taka, że bar przenosi się do Nowego Targu. "Dla wszystkich którzy tęsknią za kuchnią Słonia, zapraszamy do naszego lokalu w Nowym Targu U Słonia 2.0" - czytamy we wpisie na Facebooku.

– Już mieliśmy wielu klientów, którzy właśnie z Zakopanego do nas przyjechali. Dlatego wiemy że to nie jest kawał drogi – mówiła portalowi Ewa Sobota, właścicielka baru.

Kultowa piekarnia Pochopień zamyka się po 78 latach

Wysokie koszty, choć nie tylko, przesądziły o zamknięciu także piekarni Pochopień w Krakowie. Jak pisaliśmy w WP Finanse, jeden ze współwłaścicieli zakładu Jacek Pochopień przyznał, że decyzja zapadła z powodu splotu kilku czynników - pogarszającego się stanu zdrowia, rosnących cen prądu i gazu, a także z powodu problemów ze znalezieniem wyspecjalizowanych pracowników.

Założycielem piekarni był mistrz piekarski i cukierniczy Jan Pochopień. Zakład otrzymał m.in. złotą honorową odznakę Bractwa Kurkowego, które od czasów średniowiecza jest blisko związane z Cechem Piekarzy w Krakowie. Wraz z biegiem czasu biznes prowadziły kolejne pokolenia, korzystając z klasycznych receptur.

Wybrane dla Ciebie
Pomarańczowe worki na śmieci w kolejnej gminie. Co do nich wrzucić?
Pomarańczowe worki na śmieci w kolejnej gminie. Co do nich wrzucić?
Włoska sieciówka wkracza do Polski. Już otworzyła pierwszy sklep
Włoska sieciówka wkracza do Polski. Już otworzyła pierwszy sklep
Wyniki kontroli PIP w firmie miliardera katolika. Ruszy postępowanie
Wyniki kontroli PIP w firmie miliardera katolika. Ruszy postępowanie
Załamała się, gdy zobaczyła rachunki za prąd. "Płacę jak za pałac"
Załamała się, gdy zobaczyła rachunki za prąd. "Płacę jak za pałac"
Niemcy wysłali ziemniaki do Polski. Zarobili ponad 130 mln zł
Niemcy wysłali ziemniaki do Polski. Zarobili ponad 130 mln zł
Wody ciągle brakuje. Oto jak znikają polskie jeziora
Wody ciągle brakuje. Oto jak znikają polskie jeziora
Uwielbiana w Polsce ryba może zniknąć. "To bardzo poważna sprawa"
Uwielbiana w Polsce ryba może zniknąć. "To bardzo poważna sprawa"
"Jest klęska urodzaju". Co się dzieje na rynku warzyw?
"Jest klęska urodzaju". Co się dzieje na rynku warzyw?
Robisz pranie w 40 stopniach? To mówią na ten temat hydraulicy
Robisz pranie w 40 stopniach? To mówią na ten temat hydraulicy
Małe kwoty, a kłopot może być spory. Nie przelewaj tak pieniędzy
Małe kwoty, a kłopot może być spory. Nie przelewaj tak pieniędzy
Specjalna emerytura dla roczników 1949-1969. Na czym polega?
Specjalna emerytura dla roczników 1949-1969. Na czym polega?
Drony nad autostradą. Niemcy sprawdzają ciężarówki przy granicy
Drony nad autostradą. Niemcy sprawdzają ciężarówki przy granicy