Trwa ładowanie...

Musi sprzedać 300 kebabów dziennie. Tyle kosztuje "w bułce" u Chajzera

W piątek warszawska scena gastronomiczna wzbogaciła się o nowe miejsce. Filip Chajzer otworzył budkę z kebabem pod nazwą "Kreuzberg Kraft Kebap". Ceny są dość wysokie, ale nie odstraszyło to tłumów klientów, którzy od rana ustawili się przed food truckiem w długim ogonku.

Filip Chajzer otworzył kebaba. Zapytaliśmy o jego planyFilip Chajzer otworzył kebaba. Zapytaliśmy o jego planyŹródło: WP Finanse, fot: AS
d6phyne
d6phyne

Filip Chajzer zaplanował debiut na godzinę 12, ale pierwsi chętni zaczęli ustawiać się przed budką już pół godziny wcześniej. Para, która odbierała posiłek jako jedna z pierwszych przyznała, że przyjechała na kebaba specjalnie z Krakowa - pokonali więc niemal 300 km, aby móc zjeść u Chajzera.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W co inwestuje Sebastian Kulczyk? Szczera rozmowa z prezesem KI Dawidem Jakubowiczem w Biznes Klasie

Pierwszych 55 osób odebrało jedzenie za darmo. Kolejka chętnych cały czas się wydłużała, w pewnym momencie osiągając około 40 metrów długości. Filip Chajzer dbał jednak, by goście się nie nudzili. Zagadywał oczekujących klientów, żartował, w pewnej chwili sam wcielił się w rolę sprzedawcy i wydawał jedzenie. - Jakoś cicho tutaj. Może pójdę do sklepu po głośnik? - zastanawiał na głos celebryta.

d6phyne

Ceny w "Kreuzberg Kraft Kebap"

"Kebab to moja pasja. Jaram się nim" - mówi nam Filip Chajzer. Były gwiazdor TVN-u wspomina, że pierwszego kebaba spróbował na przełomie lat 80. i 90. w Berlinie Zachodnim, gdzie jego ojciec pracował fizycznie.

Smak donera, na którego zabrał mnie wtedy tata pamiętam do dzisiaj. Dzisiejsze berlińskie kebaby już tak nie smakują. Poświęciłem dwa lata i dużo pieniędzy, by odtworzyć tamten smak. Mam nadzieję, że się udało - opowiada Chajzer.

Co znajdziemy w menu? Klienci mogą wybierać z trzech pozycji - kebaba z wołowiną kurczakiem i w opcji wegetariańskiej. Dość ekstrawagancki jest wybór sosów, wśród których znajduje się m.in. mięta, mango i tzatziki. Ceny wahają się od 32-35 zł (mała wersja) do 37-44 zł (duża wersja). To stosunkowo dużo, jeżeli porównywać "Kreuzberg Kraft Kebap" z innymi kebabami. Średnie ceny tych dań wynoszą w Warszawie 20-30 zł.

kebab, filip chajzer WP Finanse
"Kreuzberg Kraft Kebap" docelowo ma stać się franczyząŹródło: WP Finanse, fot: AS

Chajzer celuje we franczyzę

Dla dziennikarza nie jest to pierwsza przygoda z biznesem. Chajzer prowadził w formie franczyzy Subwaya na pl. Wilsona w Warszawie. - Szło dobrze, ale niedługo później obok otworzył się kebab. W tydzień zabił mi biznes. Straty na poziomie pół miliona złotych. Wniosek? Kebab to Kebab. Wtedy uznałem, że jeżeli wrócę do gastronomii to właśnie z kebabem - tłumaczy.

d6phyne

"Kreuzberg Kraft Kebap" docelowo również ma stać się franczyzą. Co oznacza, że każdy przedsiębiorca po wpłaceniu pieniędzy i zdobyciu licencji, będzie mógł prowadzić lokal z kebabem pod szyldem stworzonym przez Filipa Chajzera.

Na razie jednak "Kreuzberg Kraft Kebap" składa się z jednej budki. Chajzer zdecydował się postawić ją obok kompleksu biurowego Forest na Żoliborzu. Jak mówi, miejsca pod pierwszą lokalizację szukał przez pół roku.

Według szacunków Chajzera kebab okaże się opłacalną inwestycją przy sprzedaży na poziomie 300 kebabów dziennie. - W kompleksie obok pracuje 10 tys. osób. Niedaleko mamy centrum handlowe Arkadia i duże osiedle mieszkaniowe. Jestem pewny, że klientów nie zabraknie - deklaruje dziennikarz.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d6phyne
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d6phyne