Które piwa są regionalne, a które tylko takie udają?
Regionalne czy koncernowe?
Choć piwa regionalne mają tylko 6-7 proc. udziałów w rynku, to dziś każdy koncern udaje, że w swoim portfolio ma unikatowe piwo z małego browaru.
Prawda jest jednak taka, że ponad 9 na 10 piw powstaje w naszym kraju metodą stricte przemysłową. Duże polskie browary należą w większości do międzynarodowych koncernów piwnych: Grupa Żywiec to Heineken, Kompania Piwowarska to SAB Miller, a Carlsberg nawet nie kryje, że jest duński.
Choć piwa regionalne mają tylko 6-7 proc. udziałów w rynku, to dziś każdy koncern udaje, że w swoim portfolio ma unikatowe piwo z małego browaru.
Prawda jest jednak taka, że ponad 9 na 10 piw powstaje w naszym kraju metodą stricte przemysłową. Duże polskie browary należą w większości do międzynarodowych koncernów piwnych: Grupa Żywiec to Heineken, Kompania Piwowarska to SAB Miller, a Carlsberg nawet nie kryje, że jest duński.
Za pieniądze z zagranicy postawiono w starych miejscach w zasadzie nowe browary z olbrzymimi tankofermentatorami i instalacjami umożliwiającymi warzenie piwa przy pomocy powszechnie krytykowanej przez piwnych ekspertów High-Gravity.
Które piwo na półce sklepowej jest z małego, regionalnego browaru, a które tylko takie udaje?