31 proc. Polaków zdarza się wyrzucać żywność

Najczęstsze powody wyrzucania jedzenia to: przegapienie terminu przydatności do spożycia, zrobienie zbyt dużych zakupów, zbyt duże porcje posiłków i niewłaściwe przechowywanie żywności.

31 proc. Polaków zdarza się wyrzucać żywność
Źródło zdjęć: © WP.PL | epSos/Flickr.com/CC 2.0

16.10.2016 | aktual.: 25.10.2016 13:34

Niemal 1/3 Polaków zdarza się wyrzucać żywność; do najczęściej wyrzucanych produktów należą: wędliny, pieczywo, warzywa i owoce - wynika z danych Federacji Polskich Banków Żywności. Każdy Polak wyrzuca około 52 kg żywności rocznie. W niedzielę przypada Światowy Dzień Żywności.

31 proc. Polaków - jak wynika z badania Millward Brown dla Federacji Polskich Banków Żywności - zdarza się wyrzucać żywność. Najczęściej wyrzucane produkty to: wędliny (43 proc.), pieczywo (36 proc.), warzywa (32 proc.), owoce (27 proc.), jogurty (23 proc.), ziemniaki (20 proc.), mięso (17 proc.), mleko (17 proc.), ser (12 proc.), ryby (8 proc.), dania gotowe (8 proc.) oraz jaja (4 proc.).

Najczęstsze powody wyrzucania jedzenia to: przegapienie terminu przydatności do spożycia, zrobienie zbyt dużych zakupów, zbyt duże porcje posiłków i niewłaściwe przechowywanie żywności.

Jak podkreśla Federacja Polskich Banków Żywności, w Polsce marnuje się rocznie blisko dziewięć mln ton żywności, z tego w gospodarstwach domowych - dwa mln ton. W przeliczeniu każdy Polak wyrzuca około 52 kg jedzenia rocznie. Dane te sytuują Polskę na piątej pozycji w UE - za Wielką Brytanią, Niemcami, Francją i Holandią.

Światowy Dzień Żywności obchodzony jest 16 października. Święto zostało zainaugurowane przez Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w 1979 roku.

Źródło artykułu:PAP
krajspołeczeństwożywność
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (9)