Trwa ładowanie...
d4kd6fk
08-02-2016 17:55

ARR: w 2015 r. tani żywiec wieprzowy, pogłowie trzody spadło

Wzrost produkcji żywca wieprzowego w UE i w Polsce spowodował, że w 2015 r. ceny skupu trzody chlewnej w naszym kraju były niższe niż rok wcześniej. Niskie ceny żywca przyczyniły się do spadku pogłowia świń do 10,6 mln sztuk - informuje Agencja Rynku Rolnego.

d4kd6fk
d4kd6fk

Według GUS w grudniu 2015 r. przeciętna krajowa cena skupu żywca wieprzowego wyniosła 3,84 zł/kg i była o 1 proc. niższa niż w listopadzie 2015 r. oraz o 8 proc. niższa niż w grudniu 2014 r. Pod koniec stycznia br. krajowe zakłady mięsne za trzodę chlewną płaciły przeciętnie 4,10 zł/kg, o 6 proc. więcej niż w końcu 2015 r. i o 2 proc. więcej niż przed rokiem.

Wieprzowina jest też tania w krajach Unii Europejskiej. W styczniu br. niższe niż w naszym kraju ceny trzody chlewnej odnotowano w Belgii, Holandii, Hiszpanii, Rumunii, Francji, Portugalii i Danii.

Jak zauważają analitycy, na poziom cen skupu wpływa wiele czynników, m.in. wielkość pogłowia trzody chlewnej oraz produkcja żywca wieprzowego w Polsce i UE. Na początku grudnia 2015 r. w Polsce było 10,6 mln szt. trzody chlewnej, o 6 proc. mniej niż rok wcześniej. W największym stopniu spadła liczba loch (o 15 proc.), szczególnie loch prośnych.

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) szacuje, że w 2015 r. krajowa produkcja żywca wieprzowego wyniosła 2,4 mln ton i była o 3 proc. większa niż w 2014 r. Analitycy ARR oceniają, że w pierwszej połowie 2016 r. krajowa produkcja żywca wieprzowego może wynieść nieco ponad 1,1 mln ton, tj. o około 5 proc. mniej niż w pierwszym półroczu 2015 r. Na drugą połowę 2016 r. przewiduje się pogłębienie spadku krajowej produkcji wieprzowiny.

d4kd6fk

W ubiegłym roku odnotowano wzrost eksportu produktów wieprzowych z Polski. W eksporcie dominowało mięso. Jego odbiorcami były głównie kraje UE, zwłaszcza Włochy, Niemcy, Słowacja, Czechy i Litwa, a wśród krajów trzecich USA i Hongkong. Analitycy ARR szacują, że w 2015 r. krajowy eksport żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych wyniósł około 640 tys. ton wobec 625 tys. ton w 2014 r.

Ocenia się, że import produktów wieprzowych do Polski w 2015 r. był podobny jak w 2014 r. i wyniósł ok. 820 tys. ton. Wzrósł przywóz mięsa przetworów, a zmalał przywóz żywca i tłuszczów wieprzowych. W 2016 r. spadek krajowej produkcji wieprzowiny może przyczynić się do ograniczenia eksportu tego mięsa z Polski do około 600 tys. ton. Import może ukształtować się na poziomie zbliżonym do szacowanego na 2015 r. W efekcie w 2016 r. ujemne saldo Polski w handlu wieprzowiną może ulec pogłębieniu.

W okresie styczeń - listopad 2015 r. do Polski sprowadzono 4,8 mln szt. świń gatunków domowych wobec 5,1 mln szt. przed rokiem, w tym zaimportowano ponad dwa razy mniej tuczników, a więcej prosiąt i warchlaków.

W 2015 r. (według GUS) krajowe ceny detaliczne wieprzowiny były o 6 proc. niższe niż w 2014 r. Według szacunków IERiGŻ, spożycie tego mięsa w ubiegłym roku w Polsce mogło zwiększyć się do około 40 kg na mieszkańca, z 39,1 kg w 2014 r. Na 2016 r. prognozuje się spadek spożycia wieprzowiny o około 1 kg na mieszkańca.

Postępujący spadek produkcji w Polsce i możliwe osłabienie presji podaży wieprzowiny na rynku UE będą sprzyjały wzrostowi cen skupu trzody chlewnej w pierwszej połowie 2016 r. W marcu 2016 r. krajowe ceny skupu żywca wieprzowego oceniane na 4,0-4,2 zł/kg mogą być niższe od notowanych rok wcześniej, a w czerwcu (4,2-4,5 zł/kg) - zbliżone do ubiegłorocznych.

d4kd6fk
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4kd6fk