Boczek znika ze sklepów. Sanepid wykrył groźną bakterię
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) ostrzega przed boczkiem wędzonym. Z powodu wykrycia groźnej bakterii ze sklepów zniknie jedna partia tego produktu. Sanepid zaleca, aby nie spożywać mięsa objętego komunikatem.
18.11.2024 15:22
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie dotyczące boczku wędzonego wyprodukowanego przez Zakłady Mięsne "PEKPOL Ostrołęka". Powodem są niepokojące wyniki badań, które przeprowadziła Inspekcja Weterynaryjna.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Analiza wykazała, że w jednej partii boczku znajduje się bakteria Listeria monocytogenes, która odpowiada za większość zatruć pokarmowych w Polsce. Może powodować chorobę zwaną listeriozą.
Partia boczku wycofana ze sklepów
Problem dotyczy produktu "Boczek Duński Wędzony" o numerze partii 24305001. Na opakowaniu widnieje termin przydatności do spożycia 30.11.2024.
Za produkcję tego mięsa odpowiadają Zakłady Mięsne "PEKPOL Ostrołęka" S.A. (07-410 Ostrołęka, Ławy, ul. Przemysłowa 31, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14150301).
"Producent ustalił wszystkich odbiorców kwestionowanego produktu i poinformował ich o konieczności wycofania go z obrotu" - czytamy w komunikacie GIS.
Poza tym organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofania wadliwej partii z obrotu.
GIS wskazuje, że nie należy spożywać partii boczku objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów zaleca niezwłoczny kontakt z lekarzem.
GIS ostrzega przed toksyczną mąką
To już czwarte ostrzeżenie przed niebezpieczną żywnością w ciągu niecałych dwóch tygodniu. W ubiegłym tygodniu GIS wydał serię ostrzeżeń przed mąką, w której pojawiły się toksyny.
Wśród wadliwych produktów znalazła się m.in."Mąka żytnia razowa typ 720" o masie netto 1 kg, numerze 11.01.2025, z datą minimalnej trwałości 11.01.2025. Powodem wycofania produktu ze sklepu było przekroczenie dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A. To toksyna wytwarzana przez grzyby Aspergillus i Penicillium, która jest szkodliwa dla zdrowia.