Trwa ładowanie...
d1ww9fz

Ceny mięsa w I połowie roku pozostaną na wysokich poziomach - ARR

25.01. Warszawa (PAP) - Ceny wieprzowiny, wołowiny i drobiu w I połowie roku utrzymają się na wysokich poziomach - napisała Agencja Rynku Rolnego w kwartalnej...
Share
d1ww9fz

25.01. Warszawa (PAP) - Ceny wieprzowiny, wołowiny i drobiu w I połowie roku utrzymają się na wysokich poziomach - napisała Agencja Rynku Rolnego w kwartalnej prognozie.

WIEPRZOWINA

"Zgodnie z oceną Zespołu Ekspertów, po jesienno-zimowym spadku, ceny skupu żywca wieprzowego wzrosną w okresie wiosenno-letnim 2013 r. i będą kształtować się na poziomie zbliżonym lub nieco wyższym niż w analogicznych miesiącach 2012 r." - napisano w prognozie.

d1ww9fz

ARR prognozuje, że w I połowie roku nastąpi spadek pogłowia świń, co przełoży się na spadek produkcji wieprzowiny o 17 proc. rdr.

"Stan i struktura pogłowia trzody chlewnej oraz aktualne relacje cen skupu żywca wieprzowego do cen zbóż wskazują, że w pierwszej połowie 2013 r. nastąpi dalsza redukcja liczebności świń w Polsce. Spadek pogłowia trzody chlewnej w dalszym ciągu może być łagodzony importem żywca wieprzowego" - napisano.

"Uwzględniając przewidywany dalszy spadek pogłowia trzody chlewnej, prognozuje się, że w pierwszym półroczu 2013 r. produkcja żywca wieprzowego może wynieść 970 tys. ton (755 tys. ton w.b.c.), aż o 17 proc. mniej niż rok wcześniej" - dodano.

WOŁOWINA

d1ww9fz

"Z uwagi na to, że około 80 proc. wołowiny produkowanej w Polsce jest kierowane na eksport (przede wszystkim do państw UE), w pierwszym półroczu 2013 r. wysokie ceny unijne będą sprzyjały utrzymywaniu się wysokich cen wołowiny również w kraju" - napisano.

Zdaniem ARR, konsumpcja wołowiny w Polsce w 2013 r. obniży się.

"Biorąc pod uwagę stan i strukturę pogłowia bydła, a także wzajemne relacje cen cieląt, bydła i pasz, IERiGŻ-PIB prognozuje, że w pierwszym półroczu 2013 r. produkcja żywca wołowego wyniesie 360 tys. ton (185 tys. ton w.b.c.), o 3 proc. więcej niż rok wcześniej" - napisano.

"W związku z utrzymującymi się wysokimi cenami mięsa wołowego, w 2013 r. konsumpcja wołowiny w Polsce może ulec dalszemu zmniejszeniu do około 2 kg na osobę" - dodano.

d1ww9fz

DRÓB

"W pierwszej połowie 2013 r. przewidywane wysokie ceny mięsa wieprzowego i wołowego będą sprzyjały wzrostowi cen kurcząt brojlerów. Z kolei czynnikiem osłabiającym wzrost cen krajowych kurcząt brojlerów będzie rosnąca produkcja mięsa drobiowego" - napisano w prognozie.

Według ARR, w 2013 r., przewidywane jest spowolnienie tempa wzrostu konsumpcji mięsa drobiowego.

"Sytuacja taka spowodowana będzie barierą popytu oraz utrzymującą się niską opłacalnością chowu. Przewiduje się, że produkcja mięsa drobiowego w 2013 r. może być o 3-4 proc. wyższa od notowanej w 2012 r. i wynieść około 2.350 tys. ton (1.645 tys. ton w.b.c.)" - napisano.

"Wzrostowa tendencja w konsumpcji mięsa drobiowego będzie prawdopodobnie kontynuowana w 2013 r. Jednakże bariera popytu wynikająca z przewidywanego wysokiego poziomu cen spowoduje, że dynamika wzrostu konsumpcji drobiu może ulec spowolnieniu" - dodano. (PAP)

nik/ jtt/

d1ww9fz

Podziel się opinią

Share
d1ww9fz
d1ww9fz