Ceny żywności w Polsce. Nabiał tańszy, ser nawet o jedną czwartą
Największy spadek odnotował ser dojrzewający, którego cena była o 12 proc. niższa niż przed rokiem. Jednak porównując do marca 2014 roku ta obniżka wyniosła aż 25 proc.
08.05.2016 14:13
W marcu bieżącego roku ceny detaliczne mleka, serów i jaj były przeciętnie o 3,3 proc. niższe niż w marcu 2015 roku. Aż o 5,1 proc. mniej konsumenci płacili za sery dojrzewające i topione, o 4,7 proc. tańsze było mleko - wynika z analiz Banku BGŻ BNP Paribas.
Z kolei ceny jaj obniżyły się o 2,4 proc. W mniejszym stopniu, bo o 1,8 proc. potaniały jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne.
Największy spadek odnotował ser dojrzewający, którego cena była o 12 proc. niższa niż przed rokiem. Jednak porównując do marca 2014 roku ta obniżka wyniosła aż 25 proc. Masło potaniało o 8,9 proc.
Znaczące obniżki widoczne są też w przypadku mleka spożywczego o zawartości tłuszczu 2-2,5 proc, które kosztuje o około 6,8 proc. mniej niż przed rokiem. Nieco tańsza - o 2,4 proc. jest śmietana o zawartości tłuszczu 18 proc. Mniej kosztowały również sery twarogowe półtłuste, zanotowały spadek cen o 0,8 proc.
Według analityków Banku BGŻ BNP Paribas tak niewielka obniżka cen serów twarogowych może być związania z dużym wzrostem ich eksportu na rynek innych krajów członkowskich, gdzie cieszą się one coraz większą popularnością.
Zobacz także: Żywność bezpośrednio od rolnika? Ruch Kukiz'15 chce zmienić przepisy