Chleb tostowy. Tyle ma chemii, że nie pleśnieje!

Jak ognia unikaj chleba tostowego! Takie pieczywo aż kipi od chemii, a do tego nie ma żadnych wartości odżywczych. Potwierdził to test Faktu. Pieczywa tostowego nie ima się nawet pleśń.

Chleb tostowy. Tyle ma chemii, że nie pleśnieje!
Źródło zdjęć: © newspix.pl | Katarzyna Naworska

Kto z nas nie lubi zjeść z rana pysznych, cieplutkich tostów? Lepiej je jednak wyrzucić ze swojego jadłospisu. Chleb tostowy naszpikowany jest chemią. Normalne pieczywo składa się z mąki, drożdży wody i soli. W chlebie tostowym aż kipi od konserwantów. Dowód? Zwykły chleb można jeść zaledwie przez kilka dni, tostowy jest pyszny i świeży nawet przez dwa tygodnie od otwarcia. Udowodnił to test Faktu.

Przygotowaliśmy dwie kanapki. Jedną ze zwykłego pieczywa, a drugą z pieczywa tostowego, z długim terminem ważności. Co stało się z nimi po tygodniu? Pierwsza kanapka błyskawicznie porosła pleśnią, a po siedmiu dniach nadawała się jedynie do śmieci. Druga wyglądała jak dopiero co przyrządzona! Niestety, nasze przypuszczenia potwierdzają też specjaliści od żywienia.

- Unikajmy jak ognia chleba tostowego – mówi Dominika Stefankiewicz (28 l.), dietetyk z Gdańska. - To często pieczywo bardzo słabej jakości, jest tam bardzo dużo sztucznych dodatków. Takie pieczywo nie ma żadnych wartości odżywczych. Co zatem jeść, aby nie martwić się o swoje zdrowie? Warto czytać etykiety i pamiętać, że im mniej składników w chlebie tym lepiej. Jeśli chcesz wybrać najzdrowszy, kup pieczywo żytnie na zakwasie.

pieczywotestchleb

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (261)