Cukrowa drożyzna. Ceny lodów, słodyczy i alkoholu też pójdą w górę
Po maśle, jajkach, warzywach i pieczywie przyszedł czas na drożejący cukier. To właśnie ceny tego artykułu spożywczego szybują w górę i pociągną za sobą drożyznę na innych produktach.
Na koniec 2018 roku kilogram cukru kosztował średnio 1,87 zł, a w styczniu 2019 r. już 2,33 zł. Różnica? Aż 25 proc. - wylicza "Super Express".
Czytaj również: Oszustwo na buraka. Pomysłowy staruszek w rękach policji
Dlaczego cukier jest aż tak drogi? To przypadek podobny do cen masła, przyczyn trzeba upatrywać na światowych rynkach.
- Tak naprawdę są trzy czynniki. Susza we Francji, która eksportuje najwięcej cukru w Europie, wzrost wartości waluty brazylijskiej w stosunku do dolara i atak szkodnika na trzcinę cukrową w Indiach - wylicza w "SE" ekonomista Marek Zuber.
Zobacz też: Zakupy w sieci, folia w realu. Ile śmieci produkujemy kupując online
A to nie wszystko. - Do tego dochodzą spekulanci, dlatego bardzo ciężko powiedzieć, jak te ceny będą się kształtować - dodaje ekspert.
Niestety, rosnące ceny cukru oznaczają drożyznę powiązanych z nim produktów. A jest ich całkiem sporo. Od tak oczywistych słodyczy czy ciast, aż po alkohole.
Czytaj również: Rząd oszczędził na alkoholu. Wydatki mniejsze o 15 tys. zł
Co więcej, cukier trudno jest zastąpić w produktach, jak wyżej wspomniane. - Możemy powiedzieć, że w wakacje niestety będzie droższy cukier, wzrośnie cena niektórych produktów, na przykład lodów - przewiduje Zuber. To by oznaczało, że jedna kulka lodów zdrożeje o ok. 50 groszy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl