Parmezan z drewna
W ubiegłym roku Stanami Zjednoczonymi wstrząsnął serowy skandal z parmezanem w roli głównej. Badanie zlecone przez "Bloomberg News" wykazało, że w większości produktów sprzedawanych jako parmezan znajduje się celuloza wykonana z pulpy drzewnej i to w znacznie przekraczającej dopuszczalne normy ilości.
Oprócz dodatku "trocin", przez co producenci obniżali koszt produkcji parmezanu nawet do 30 proc., w składzie wykryto tańsze odpowiedniki sera. W jednym z badanych produktów składniki serowe stanowiły mniej niż 40 proc. Niektóre z przebadanych produktów nie zawierały parmezanu w ogóle.
Nie tylko producenci parmezanu oszukują. Szwajcarscy rzemieślnicy szacują, że ok. 10 proc. popularnego na całym świecie gatunku Emmental jest fałszywa. Pod marką cenionego sera sprzedawane są zazwyczaj gorsze gatunki.
We Francji i Rosji z kolei wykryto w tego typu produktach mleczarskich sztuczne dodatki, takie jak olej palmowy.