Drogie warzywa i owoce. "Na spadki cen musimy jeszcze poczekać"
13 zł za kilogram czereśni, 55 zł za kilogram malin czy 15 zł za kilogram fasoli szparagowej. Tak drogo jeszcze nie było. – Za kilka tygodni sytuacja się poprawi – mówiła w TVN24 Paulina Mroziak z portalspozywczy.pl.
07.06.2019 14:40
Idąc na zakupy można przeżyć szok. Ceny niektórych owoców i warzyw są nawet kilkakrotnie wyższe niż przed rokiem. Powodów takich podwyżek jest kilka.
- Wiosna była trudna. Najpierw była susza, później przymrozki, potem nawałnice, które spowodowały choroby grzybowe, gdzieniegdzie lokalne podtopienia. Teraz jest bardzo gorąco, co też nie sprzyja wegetacji owoców i warzyw – tłumaczyła na antenie TVN24 Paulina Mroziak z portalspozywczy.pl.
Ekspertka przekonuje, że drogie warzywa i owoce są spowodowane też tym, że "jesteśmy przed głównym sezonem zbiorów".
- Ceny będą się stabilizować, bo import jest wygaszany. Na rynek już trafiają polskie warzywa z nacią - polskie selery, marchewki, buraki. Te ceny jeszcze są wyższe, ale dlatego, że mamy początek sezonu – podkreśliła Mroziak.
Czy sytuacja na rynku owoców i warzyw poprawi się? Tak, ale nie prędko. Jak zaznacza ekspertka, nie ma spodziewać się drastycznych spadków cen: - Musimy wziąć pod uwagę, że producenci owoców i warzyw też zmagają się z większymi kosztami. Sadownicy i ogrodnicy zmagają się wyższymi kosztami paliw. Są wyższe koszty pracy, nawozu, energii elektrycznej – wyjaśniła.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl