Trwa ładowanie...

Fałszowane jedzenie. Raport Inspekcji Handlowej szokuje

Wieprzowina zamiast cielęciny, lód z dodatkiem ryby zamiast mrożonego pstrąga czy fałszowanie składu i gramatury - to tylko niektóre uchybienia odkryte przez Inspekcję Handlu. Nawet połowa żywności może nie spełniać norm.

Share
Fałszowane jedzenie. Raport Inspekcji Handlowej szokuje
Źródło: flickr.com, fot: Christian Kadluba/flickr (CC BY-SA 2.0)
d41hkbd

Inspekcja Handlowa co roku przeprowadza kontrole żywności. Z najnowszego raportu, do którego dotarł Fakt, wynika, że w ponad połowie z nich inspektorzy wykryli nieprawidłowości.

Na 2158 przeprowadzonych kontroli w hurtowniach, sklepach i restauracjach dokładnie w 54 proc. przypadków jedzenie nie spełniało norm. Uchybień jest wiele, od niezgodności opisu na etykiecie ze stanem faktycznym do sprzedaży jedzenia po terminie ważności, a nawet zepsutego.

d41hkbd

Najwięcej nieprawidłowości dotyczyło ryb i przetworów rybnych. Mniej więcej co trzeci kontrolowany produkt nie spełniał norm. Zdarzało się, że połowę wagi mrożonej ryby stanowił lód, a zamiast np. dorsza, który widniał na opakowaniu, sprzedawana była zupełnie inna ryba (tak jak w przypadku mięsa mielonego z cielęciny inspektorzy odkryli, że ponad połowa składu to wieprzowina).

Kosmetyki organiczne. Obiecują 100 proc. natury, jest 1proc.

W przypadku wyrobów garmażeryjnych kontroli nie przeszło 25 proc. produktów. Nie zgadzała się w nich m.in. gramatura odnośnie poszczególnych składników.

d41hkbd

Wiele zastrzeżeń Inspekcji Handlu było do miodu (23,7 proc.) i jaj (14,9 proc.). Np. miód lipowy miał zaledwie 10 proc. wymaganej zawartości pyłku lipowego w składzie, a deklarowane przez producenta jajek rozmiary miały się nijak do rzeczywistych wymiarów.

Podobne uchybienia dotyczyły także słodyczy czy mięs.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d41hkbd

Podziel się opinią

Share
d41hkbd
d41hkbd